ISPOD CRTE I ODLIKAŠI: I ove godine vlada veliko interesovanje za smeštaj u đačkim domovima

Lj. Preradović

27. 07. 2022. u 07:30

MEĐU učenicima iz Vojvodine, ali i drugih mesta, koji srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju u Novom Sadu, i ove godine je vladalo veliko interesovanje za smeštaj u đačkim domovima.

ИСПОД ЦРТЕ И ОДЛИКАШИ: И ове године влада велико интересовање за смештај у ђачким домовима

Srednjoškolski dom u Nikolajevskoj ulici, Foto Z. G.

Konkurs je završen, objavljene su preliminarne liste, a posle razmatranja prigovora, biće utvrđena konačna lista. Kao i ranijih godina, uspeh u prethodnom školovanju, kao i nagrade na takmičenjima, bili su odlučujući, i donosili su najviše bodova.

U Srednjoškolskom domu u Nikolajevskoj, koji je isključivo ženski dom, prema rečima Svetlane Dankuc, direktora ove ustanove, ove godine je konkurs bio raspisan za svih 200 mesta, sa koliko raspolažu, a prijavilo se njih 285, što je više nego lane. Najviše ih je iz Srednje medicinske i svih novosadskih gimnazija, kao i iz Karlovačke gimnazije, i ima puno odličnih učenica.

- Prvih 30 učenica ispod crte su na listi čekanja, i uglavnom su odlikaši - kaže naša sagovornica.

- Četiri mesta su namenjena za učenice iz osetljivih grupa, i one će za mesto moći da konkurišu u avgustovskom roku, ukoliko u prvom krugu nisu dobile smeštaj. Naše učenice su sve divna, lepo vaspitana deca, ima ih iz Vojvodine i ostalih delova Srbije, jedna je iz Crne Gore i nekoliko njih iz Republike Srpske, i pohađaju škole za talente i gimnazije i bave se sportom.

I za Dom "Brankovo kolo", čiji je kapacitet 410 mesta, vladalo je veliko interesovanje, o čemu svedoči podatak da je ove godine konkurisalo ukupno 555 kandidata. Za 190 mesta u ženskom delu prijavilo se 315 devojčica i 240 dečaka za 219 kreveta u muškom delu doma.

Prema rečima Petra Gajića, pomoćnika direktora za smeštaj, ishranu i tehničke poslove u "Brankovom kolu", ove godine je konkurencija bila velika, posebno kod devojčica, pa su bez mesta ostale i odlične učenice.

CENA

STANOVNICI školskih domova, odnosno njihovi roditelji, od jeseni će plaćati skuplji smeštaj. Od septembra će morati mesečno da izdvoje 8.050 dinara, umesto dosadašnjih 5.355 dinara. Ovo je, inače, prvo poskupljenje posle devet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati