SESTRE OCENJENE BOLJE OD LEKARA: Anketiranje pacijenata u Braničevskom okrugu o (ne)zadovoljstvu zdravstvenom zaštitom

D. NOVKOVIĆ

26. 07. 2022. u 06:00

PACIJENTI koji su prošle godine ležali na odeljenjima opštih bolnica u Požarevcu i u Petrovcu na Mlavi su prilično zadovoljni sestrinskom negom, jer su joj dali ocenu 4,79.

СЕСТРЕ ОЦЕЊЕНЕ БОЉЕ ОД ЛЕКАРА: Анкетирањe пацијената у Браничевском округу о (не)задовољству здравственом заштитом

Foto D. Novković

Oni su iskazali visoko zadovoljstvo i postupanjem, odnosno odnosom lekara prema njima, pa su ih ocenili sa 4,65.

Pomenuti podaci su rezultat istraživanja zadovoljstva pacijenata na području Braničevskog okruga koje je lane realizovao požarevački Zavod za javno zdravlje.

U istraživanju je učestvovalo 1.306 pacijenata iz osam domova zdravlja i 885 njih iz dve opšte bolnice. Uslugama domova zdravlja najviše je zadovoljnih u Golupcu - 84,1 odsto, a najmanje u Žabarima - 46,4 odsto. Najveći broj pacijenata zadovoljan je radnim vremenom, brojem mesta za sedenje u čekaonici, mogućnošću pregleda istog dana - kod lekara u slučaju hitnosti - i opštom higijenom u ustanovi, dok je najviše primedaba bilo na nedostatka parking-mesta.

Foto D. Novković

Bolnički, takozvani ležeći pacijenti, bili su najzadovoljniji obaveštenjima dobijenim prilikom otpusta, a najmanje zadovoljni organizacijom poseta, jer su u većem delu godine one bila zabranjene zbog pandemije. Bolničku ishranu su ocenili sa 4,01, higijenu u toaletima sa 4,13, a u sobama 4,30. Ukupna srednja ocena koju su dali iznosila je 4,42, što je nešto više nego 2020, kada je to bilo 4,39.

Novo pitanje u istraživanju se, ovoga puta, odnosilo na skrining preglede raka grlića materice, debelog creva i dojke. Većina anketiranih nije obavila takve preglede, pa je data preporuka da ustanove više rade na podizanju svesti o neophodnosti preventive...

Podsetimo, ovakva anketiranja pacijenata se obavljaju kontinuirano, od 2004, a rukovodstvima ustanova se preporučuje da rezultate - kolkiko god oni nekome, eventualno, ne bili po volji - iskoriste za unapređenje zdravstvene zaštite.

Foto D. Novković

KOVID

JEDNO od pitanja tokom pomenute ankete pacijenata se odnosilo i na dijagnostiku, odnosno potonje lečenje u kovid-ambulantama. Najviše zadovoljnih ovim uslugama bilo je u Žagubici - 79,8 odsto, a najmanje u Velikom Gradištu - 12,7 odsto. Pacijenti lečeni u kovid-bolnicama, u vezi sa sumnjivom ili potvrđenom zarazom, uslugama dijagnostike i lečenja dali su odličnu ocenu.

POREĐENjE

PROSEČNA ocena zadovoljstva pacijenata iz Braničevskog okruga lane, u odnosu na 2020. je nešto manja u službama opšte medicine, pedijatrije, ginekologije, kod specijalista u domovima zdravlja i na stomatologiji, a nešto veća kod bolničkih pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri