OD DISKRIMINACIJE DO PRETNJI: Sajt Romska platforma pomaže manjinama da prijave kršenje ljudskih prava

S. BABOVIĆ

12. 07. 2022. u 07:13

VULGARNE pretnje sa fotografijama romske dece upućene su fejsbuk-stranici "Romano Lajv" krajem 2020. i početkom 2021.godine i samo su jedan od slučajeva kršenja ljudskih prava nad pripadnicima romske zajednice u Srbiji, koji je registrovan i na Romskoj platformi, sajtu gde se već dve godine prikupljaju i objavljuju informacije ove vrste, a pripadnici manjine ohrabruju i podržavaju da prijave kršenja ljudskih prava.

ОД ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ДО ПРЕТЊИ: Сајт Ромска платформа помаже мањинама да пријаве кршење људских права

Foto: S. Babović

- Moramo da budemo svesni da diskriminacija nije šala - napominje Milan Nikolić, savetnik poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dodajući da položaj romske zajednice nije na zavidnom nivou, ali da ide nabolje. - Čak 80 posto pritužbi na diskriminaciju prošle godine odnosilo se na diskriminaciju Roma. Najviše diskriminacije se odnosilo na zapošljavanje, ali sve češće i na društvenim mrežama, u izveštajima medija. U poslednje vreme primamo pritužbe zbog segregacije romske dece.

Prijava slučajeva diskriminacije i ugrožavanja drugih prava je jednostavna, predočeno je na nedavnom predstavljanju Romske platforme u Kruševcu. Potrebno je popuniti obrazac i izneti što više podataka koji mogu da pomognu procesuiranju slučaja (vreme, mesto, eventualno postojanje svedoka, video ili audio snimka sporne situacije).

- U Kruševcu imamo dosta Roma koji žele da upišu visoke škole i fakultete, radimo na tome da postoji veća informisanost po pitanju raznih stipendija, formalnog i neformalnog obrazovanja - napominje Alma Kajtazi, predsednica Udruženja "Romani asvin" iz Kruševca, koje je sa Udruženjem Društva Roma iz Zaječara i novosadskim Udruženjem romskih studenata angažovano na Romskoj platformi.

Prijave se prosleđuje povereniku, koji potom pokreće proces pritužbi i dokazivanja, budući da platforma nema pravnu službu.

 

Više kršenja prava u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji

KRŠENjE ljudskih prava romske manjine je na Romskoj platoformi regstrovano u Zapadnoj i Centralnoj Srbiji-66,66 posto, odnosno Vojvodini-33,33 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri