ZA PARAĆIN KUPLJENE JOŠ TRI METEOROLOŠKE STANICE: Jedna od njih je već postavljena u Gloždaku

Зорана Рашић
Zorana Rašić

09. 07. 2022. u 14:12

UDRUŽENjE „Paraćin meteo“ na čijem je čelu meteorolog-amater Vladimir Dikić, inače saobraćajni inženjer po struci, kupilo je još tri automatske meteorološke stanice za merenje vremenskih parametara na teritoriji te opštine.

ЗА ПАРАЋИН КУПЉЕНЕ ЈОШ ТРИ МЕТЕОРОЛОШКЕ СТАНИЦЕ:  Једна од њих је већ постављена у Глождаку

Foto: Privatna arhiva

Jedna od njih već je postavljena u naselju Gloždak, a narednih dana preostale dve odlaze u Zmič i u selo Drenovac.

Time će mreža automatskih meteoroloških stanica (AMS) na teritoriji Paraćina biti proširena sa postojećih osam na jedanaest stanica, što je verovatno najveći broj u Srbiji gledano po veličini opštine.

Foto: Z. Rašić

Vladimir Dikić, meteorolog amater

- Planiram još bar tri da bih zaokružio sistem na celoj teritoriji Paraćina, tamo gde su karakteristične meteorološke tačke. Te tri nalaziće se na Grzi i u selima Golubovac i Sinji Vir – objašnjava Dikić. Najveći broj stanica je, inače, kupio zahvaljujući udruženju sa kojim se javljao na konkurs za sredstva iz budžeta opštine. Za poslednje tri stanice  je odobreno 150.000 dinara, a iz tih sredstava kupljen je i senzor za merenje zagađenosti vazduha.

Foto: Privatna arhiva

Poslednje AM stanice spadaju u red savremenijih i pored standardnih parametara – temperature i vlažnosti vazduha, atmosferskog pritiska, količine padavina i pravca i brzine vetra, mere još indeks UV zračenja i solarnu radijaciju.

Kad je u pitanju senzor za zagađenost vazduha, rezultati su za dve nedelje, koliko je senzor u funkciji, dobri. Količina PM čestica u vazduhu povećava se tokom zime u grejnoj sezoni, pa tada praćenje ovih parametara postaje zaista bitno, ističe Dikić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)