OD OTPADA - ZAKRPE ZA RUPE: Gornji Milanovac, prvi u Srbiji, reciklira asfalt

M. Bošnjak

28. 06. 2022. u 07:33

PRVI put u Srbiji, i to u Gornjem Milanovcu, primenjuje se nova tehnologija reciklaže asfalta.

ОД ОТПАДА - ЗАКРПЕ ЗА РУПЕ: Горњи Милановац, први у Србији, рециклира асфалт

Foto M. B.

Njome se stari asfalt više ne tretira kao građevinski otpad, već se koristi kao resurs za krpljenje uličnih rupa u gradu, ali i za druge namene. Savremena tehnologija predstavljena je u novoj bazi JP za izgradnju opštine.

- Naš sugrađanin Aleksandar Milojević nam je ustupio tehnologiju, kojom možemo ponovo da koristimo frezovani asfalt, sa njim vršimo popravke na putevima, gradimo biciklističke staze, parking-prostore, nekategorisane puteve... Težimo ka obnovljivoj ekonomiji. Trenutno na deponiji imamo 2.900 tona struganog asfalta, koji će na ovaj način biti iskorišćen. I u zimskom periodu moći ćemo da vršimo popravke saobraćajnica. Smanjićemo zagađenje životne sredine, jer su emulzije koje se koriste u ovom procesu na biljnoj bazi i potpuno ekološke - ističe predsednik Opštine Dejan Kovačević.

Tehnologija je korišćenje sto odsto frezovanog asfalta po hladnom postupku, uz dodatak juvinatora, koji služi da u njemu "oživi" zastareli bitumen i da mu vrati viskozitet.

- Preuzeli smo je od partnerskih kompanija iz Italije i iz Nemačke. Na moje veliko zadovoljstvo, ovaj vid proizvodnje asfaltnih mešavina po hladnom postupku radimo u mom rodnom gradu - izjavio je Milojević, građevinski inženjer.

Prezentaciji reciklaže asfalta prisustvovali su i gosti iz Severne Makedonije, iz kompanije koja se bavi održavanjem gradskih ulica, s namerom sa ovu tehnologiju primenjuju u svojoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest