Četvrtu godinu zaredom Državna revizorska institucija pozitivno ocenila završni račun budžeta AP Vojvodine

Promo

09. 06. 2022. u 14:20

DRŽAVNA revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje nakon revizije konsolidovanih finansijskih izveštaja Završnog računa budžeta AP Vojvodine za 2021. godinu, navedeno je u informaciji koja je danas usvojena na sednici Pokrajinske vlade.

Четврту годину заредом Државна ревизорска институција  позитивно оценила завршни рачун буџета АП Војводине

Foto: Pokrajinska vlada

Ovo je četvrta godina zaredom da DRI daje pozitivnu ocenu završnog računa budžeta AP Vojvodine.

Pokrajinska vlada utvrdila je na današnjoj sednici i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta AP Vojvodine za 2021. godinu sa Izveštajem o izvršenju Pokrajinske  skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2021. godinu. Predlog odluke upućuje se Skupštini AP Vojvodine na razmatranje i usvajanje.

Pokrajinski budžet za 2021. godinu planiran je u obimu od 83,24 milijarde dinara, a ostvaren je u visini od 84,65 milijardi, odnosno 1,4 milijardi više od projektovanog, što je jasna potvrda visokog stepena odgovornosti i objektivnosti prilikom planiranja.

Nešto veće ostvarenje budžeta pre svega je rezultat plaćanja poreskih obaveza za koje je u vreme pandemije 2020. godine omogućeno odlaganje u skladu sa merama Vlade Republike Srbije. Efekti odloženog plaćanja, ali i dobri pokazatelji zaposlenosti i profitabilnosti privrede, vidljivi su iz ostvarenja poreskih prihoda – ustupljeni prihodi u 2021. godini ostvareni su u iznosu od 22,5 milijardi dinara, što u odnosu na 20,3 milijarde, koliko je planirano, čini 10,9 odsto više.

Rashodi i izdaci budžeta su izvršeni u iznosu od 75,63 milijarde dinara, što je više od 90 odsto ukupno planiranih sredstava. Među javnim politikama za koje su predviđena sredstva, a nisu izvršena tokom 2021. godine, uglavnom su značajniji kapitalni projekti koji se po svojoj prirodi realizuju u dužem periodu od jedne budžetske godine.

Ukupno stanje javnog duga na kraju 2021. godine iznosi 5,25 milijardi dinara, što je 7,59 odsto u odnosu na ostvarene tekuće prihode. Ovo je i u apsolutnom i u relativnom merenju najniži nivo javnog duga od 2016. godine.

Ostvareni rezultat po završnom računu za 2021. godinu jeste suficit od gotovo 4,9 milijardi dinara, a planiran je budžetski deficit od 3,7 milijardi dinara.

Na  sednici je donet i zaključak da se iz robnih rezervi AP Vojvodine uputi jednokratna pomoć u namirnicama i sredstvima za higijenu socijalno ugroženom stanovništvu na teritoriji Pokrajine, kao i izbeglim licima iz Ukrajine.

Pomoć će biti distribuirana u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine, i to 12.500 paketa prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu za socijalno ugroženo stanovništvo, i 1.000 paketa za izbeglice iz Ukrajine i druge nepredviđene situacije. Ukupna vrednost pomoći iznosi 30,3 miliona dinara.

Pokrajinska vlada donela je i rešenje da se Gradu Sremskoj Mitrovici usmeri 10,8 miliona dinara za nastavak radova na obnovi konaka manastira Mala Remeta na Fruškoj gori. U drugoj fazi obnove predviđeno je uređenje enterijera, zamena stolarije, izrada podova, molersko-farbarski radovi i zamena elektroinstalacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega