GLJIVE SUVE I U LOŠEM STANJU: U selu Paljanu na lokaciji „Nebesko brdo“ održana šesta manifestacija "Dani gljiva" (FOTO/VIDEO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 05. 2022. u 19:30

U SELU Paljanu na lokaciji „Nebesko brdo“ održana šesta manifestacija "Dani gljiva"

ГЉИВЕ СУВЕ И У ЛОШЕМ СТАЊУ: У селу Паљану на локацији „Небеско брдо“ одржана шеста манифестација Дани гљива (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:Z.Gligorijević

- Iznenađujuće je za Ćupriju da smo na teritoriji opštine Ćuprija pronašli samo 35 vrsta gljiva, a nikada ih nije bilo ispod 100. Među njima je bila i batarea faloides, koja je pronađena prvi put posle 100 godina – ocenjuje za „Novosti“ predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Zoran Jelenković, koji je prisustvovao šestoj manifestaciji „Dani gljiva“, održanoj tokom vikenda u selu Paljanu na lokaciji „Nebesko brdo“. Razlog tome vidi u velikoj suši, koja je lane bila najveća u poslednjih 40 godina, što je nastavljeno i na proleće.

- Šume su dosta zdrave, proteklih godina nalazili smo retke vrste gljiva, a Udruženje „Gorun“ je veoma dobro organizovano, svi znaju šta treba da rade, a ambijent u kome se održava manifestacije je već prepoznatljiv. Ovo je druga ovogodišnja manifestacija, a prvu smo održali prošlog vikenda na Fruškoj Gori. U sve manifestacije u Srbiji uveli smo terenski rad sa decom, odnosno upoznavali smo ih sa staništima gljiva, učili ih kako da se kreću kroz šumu, da ne uništavaju prirodu, radimo bojanke. Nadam se da ćemo sa Ministarstvom prosvete postići dogovor da to uđe u nastavni deo – dodao je Jelenković.

Predsednik Udruženja gljivara „Gorun“ iz Ćuprije Radmilo Pecić takođe se slaže da su svi pronađeni eksponati u lošem stanju i da su suvi, jer je za dva meseca palo dvadesetak litara kiše, dok je prosek padavina duplo veći. U istraživanju gljiva, na potesi Mala i Velika Bostava, Staro Selo, i Mali i Veliki Bikovac iznad manastira Ravanice. Organizavali smo izložbu gljiva, ali, nažalost, samo od uobičajenih gljiva za ovo područje. Nadam se da ćemo na jesen biti u prilici da istražujemo retke i zaštićene vrste gljiva na teritoriji opštine Ćuprija uz molekularno ispitivanje – kaže Pecić za naš list.

Foto:Z.Gligorijević

Posebnu čar manifestaciji dao je Nebojša Stamenković, poznatiji kao Neša Travka, koji je pripremio čorbu za 100 gostiju od preko 100 vrsta gljiva uz dodatak osnovnog povrća i lobodom umesto peršuna.

- U čorbu, koju pravim već četiri godine, najviše sam stavio bukovače i šampinjone, dodao sam 8 vrsta vrganja, sunčanice, lisičare i druge vrste gljiva. Volim da kuvam zdrava jela, čak i od jestivog cveća i bilja. Žalosno je što ih ljudi ne koristi u većoj meri – kaže Neša Travka.

Foto:Z.Gligorijević

VOLONTERI

U okviru manifestacije „Dani gljiva“ 40 đaka petog i šestog razreda iz ćuprijskih škola učestvovalo je u istraživanju gljiva.

Foto:Z.Gligorijević

- Na lep način smo spojili ljubav prema prirodi i nauku o gljivama, a organizovali smo i radionice „Preživljavanje u prirodi“, kojku je vodio Zlatko Jovanović, i „Pravilan način branja gljiva“, koju sam ja vodio, a bilo je i 15 volontera. Imamo već 100 mališana zainteresovanih za volontiranje, što nam je drago, ali nam je problem kako da ih sve uključimo u manifestacije. Pošto radionice radimo već nekoliko godina, a deca rade testove, uvideli smo da napreduju – rekao je opštinski većnik za omladinsku politiku Nenad Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)