U ČAST TAMBURE: Prve "Kikindske tamburaške svečanosti“ (VIDEO)

R. Š.

15. 05. 2022. u 22:18

U čast tambure, muzike i rano preminulog tamburaša Živice Grastića, večeras su u kikindskom Narodnom pozorištu održane prve "Kikindske tamburaške svečanosti“.

У ЧАСТ ТАМБУРЕ: Прве Кикиндске тамбурашке свечаности“ (ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Nastupila su samo dva orkestra, ali je predsednik žirija Dubravko Isakov Cicko, zadovoljan kvalitetom izvedenih kompozicija i posetom publike, koja je napunila salu pozorišta. Pobednici su “Lale sa Moriša”, orkestar koji čine Srbi iz mesta Čanad u Rumuniji. Drugo mesto pripalo je tambirašima iz Novog Bečeja. Laureat festivala, odnosno najbolji instrumentalista je Darko Vlaščić, član “Lala sa Moriša”.

- Nisam očekivao ovakvo priznanje, iako imamo mnogo nastupa i festivala iza sebe. Tamburu sviram još od nižih razreda osnovne škole, a to je više od 40 godina. Naš orkestar sada čini desetak tamburaša i sviramo na srpskom jeziku. Često dolazim u Kikindu, jer ovde imam prijatelje – rekao je Vlaščić.

Njemu je pored plakete, kao glavna nagrada pripala i tambura, koju je izradio kikindski majstor Miloš Janković.

- Prezadovoljni smo što je festival zaživeo i nadamo se da će trajati. Imali smo dva odlična orkestra. Tamburaši sa Moriša su odlično svirali, po svim muzičkim zakonitostima, doneli su potrebnu dinamiku, atmosferu- ocenio je Cicko.

Kao specijalni gost festival nastupio je poznati solista tradicionalne vojvođanske i gradske pesme Milan Prunić Duma, višestruki pobednik više tamburaških festivala u Vojvodini, koji je nedavno dobio nagradu za životno delo, za izuzetan sveukupan doprinos muzičkoj umetnosti naše zemlje.

Organizator prvih "Kikindskih tamburaških svečanosti“ bio je Kulturni centar Kikinda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!