KOVALI GVOŽĐE DOK JE VRUĆE: U Vršcu priređena promocija izrade arhaičnog oružja

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

12. 05. 2022. u 13:59

MAČEVALAČKI klub „Karika“ i Centar scenskog mačevanja i starih zanata „Zmaj Ognjeni Vuk“ iz Vršca organizovali su javnu radionicu izrade replika arhaičnog oružja, po autentičnim istorijskim metodama, koju je vodio kovač mačeva iz Kruševca Stevan Stevanović.

КОВАЛИ ГВОЖЂЕ ДОК ЈЕ ВРУЋЕ: У Вршцу приређена промоција израде архаичног оружја

J.J.Baljak

Uz tonove arhaičnih pesama, zvuci kovanja gvožđa odjekivali su ovim ambijentom, podsećajući na prastara vremena, kada je izrada mačeva, sablji, noževa, štitova i oklopa bila svakodnevica.

-Posmatrači su, osim teoretskog znanja, mogli i sami da se oprobaju u izradi oružja, da osete čekić u svojim rukama. Na taj način želeli smo da ovaj zanat i ljubav prema viteškom mačevanju prenesmo na najmlađe Vrščane. Drago nam je i što smo kod jedne starije gospođe probudili nostalgiju, jer ju je sve to klepetanje metala podsetilo na oca koji je bio kovač – kaže Stevanović za „Novosti“.

J.J.Baljak

Tekst potpisa

I vršački mačevalački klub, koji spada u najjače u zemlji, održao je promociju, sa oružjem koje su uglavnom sami pravili.

-Ljubav prema istoriji i vitezovima je ono što povezuje sve članove našeg kluba. Viteško mačevanje je veoma zanimljivo, jer tu ne učimo samo kako da se branimo, već i tradicionalne veštine borbe. A kroz viteštvo, koje se ogleda u samom ponašanju čoveka, o njegovom ophođenju prema drugima, pa i neprijatelju, učimo da te vrednosti prenesemo na svoje svakodnevno ponašanje – kažu članovi vršačkog kluba Aleksa Čejić i Milan Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati