UGLJEŠA ŠAJTINAC NA ČELU PESNIČKE ŠTAFETE: Tradicionalna manifestacija biće održana od 9. do 26. maja

B. G.

05. 05. 2022. u 09:20

KNjIŽEVNIK Uglješa Šajtinac, rođeni Zrenjaninac, predvodiće tradicionalnu 47. Pesničku štafetu, jedinstvenu ne samo po godinama trajanja, već i po načinu realizacije i broju učesnika, koja će se u organizaciji Biblioteke u Zrenjaninu održati od 9. do 26. maja.

УГЉЕША ШАЈТИНАЦ НА ЧЕЛУ ПЕСНИЧКЕ ШТАФЕТЕ: Традиционална манифестација биће одржана од 9. до 26. маја

Foto: Biblioteka Zrenjanin

Tokom trajanja manifestacije, po tradiciji, učenici osnovnih škola će predstaviti svoje poetsko stvaralaštvo i talente, a najbolji pesnički radovi biće nagrađeni na završnoj svečanosti Pesničke štafete, koja će se održati 26. maja na platou ispred Biblioteke u Zrenjaninu.

Prva Pesnička štafeta održana je 1975. godine i od tada u njoj su učestvovali brojni najznačajniji stvaraoci književnosti za decu, poput Desanke Maksimović, Ljubivoja Ršumovića, Dobrice Erića, Vesne Aleksić, Moše Odalovića, Raše Popova, Duška Trifunovića, Dragana Lukića, Pere Zupca i mnogih drugih.

Svake godine manifestacija okupi oko 10 hiljada učesnika, dece, a gostujući pesnik, književnik, obiđe 60 škola iz tri okruga u Banatu i Bačkoj i pređe više od 1.500 kilometara, obilazeći škole u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju, Novom Bečeju, Novoj Crnji, Kikindi, Titelu.

Bogatoj zbirci knjiga za decu koje biblioteka povodom manifestacije objavljuje, kao 44. po redu pridružila se knjiga Uglješe Šajtinca „Sve same drame”, koju je ilistrovao Dejan Uzelac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća