OBIČAJ KOJI SE JOŠ UVEK ZADRŽAO: U Kikindi večeras paljene vatre lazarice

Рада Шегрт
Rada Šegrt

15. 04. 2022. u 20:57

U Kikindi se još uvek zadržao stari običaj da se uoči crkvenog praznika Lazareva subota, odnosno Vrbica, kako s ejoš zove, po sokacima, ispred kuća, pale velike vatre, “Lazarice”, koje deca preskaču.

ОБИЧАЈ КОЈИ СЕ ЈОШ УВЕК ЗАДРЖАО: У Кикинди вечерас паљене ватре лазарице

Foto: R. Šegrt

Nekada su se takve vatre palile isključivo na raskrsnicama, a sada se njima osvetle svi delovi ulica gde ima spremnih donaćina da ih pripreme za decu, ali i da ih počaste kokicama , krofnama i palačinkama. Tako je bilo i večeras, male i velike vatre su se palile ispred kuća, zatim kod hrama Svetih Kozme i Damjana, a prvi put takav običaj je organizovao i Kulturni centar. U dvorištu ustanove zapaljena je vatra, deca su je rado preskaka, odrasliji dečaci samostalno, a mališani uz pomoć roditelja.

- Svetlost tih vatri simbolizuje svetlost Lazarevog vaskrsenja i radosti koje je ono donelo, ali i najavljuje svetlost Hristovog vaskrsenja koje se ima zbiti. Čak ni dan kada se to odigrava nije slučajan. Pošto se sve dešava u petak, uoči Lazareve subote, za tumačenje dubine ovog običaja nazire se i činjenica da je taj petak poslednji pred onaj Stradalni, Veliki petak. Dakle, u dan kada će se zbiti raspeće, smrt i pogrebenje Hristovo, upaljene vatre na raskršćima sela (gde ulice same po sebi čine krst) podsećaju nas na svetlost njegovog vaskrsenja i simbolički nam najavljuju tu svetlost i radost – objašnjava se na sajtu Banatske eparhije.

Običaj je da se narod okuplja na mestima gde se pale “Lazarice” i veruje se da se preskakanjem   dokazuje hrabrost. Narod veruje, da onaj koji uspe da preskoči plamen „Lazarice“ time sa sebe „čisti“ od grehova.

- Zimus smo u Gradskoj kući organizovali korinđanje, običaj da deca na Badnje veče pevaju vesele pesmice, a stariji im daju poklone. Sada smo želeli da sačuvamo od zaborava paljenje vatri uoči Lazareve subote. Pomogla su nam udruženja žena iz Iđoša i Kikinde, koja su pripremila krofne, kokice i palačinke. Podršku su pružili policija, Dom zdravlja i sve službe kako bi sve bilo bezbedno za decu i odrasle i sve je dobro prošlo. Vrlo smo zadovoljni – kaže Marko Markovljev, urednik programa u Kulturnom centru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna