BANAT MENJA KUKURUZ ZA ĐUBRIVO IZ IRANA: Zadrugari ZZ "Sloga" iz Krajišnika kod Zrenjanina promovisali originalnu ideju

B. Grujić

09. 04. 2022. u 07:26

ZADRUGARI "Sloge" iz sela Krajišnik kod Zrenjanina promovisali su originalnu ideju naturalne razmene svojih poljoprivrednih proizvoda za veštačko đubrivo sa Iračanima. Oni predlažu da se iz Banata izvozi kukuruz, pšenica, suncokret... u zamenu za kvalitetno đubrivo iz Irana.

БАНАТ МЕЊА КУКУРУЗ ЗА ЂУБРИВО ИЗ ИРАНА: Задругари ЗЗ Слога из Крајишника код Зрењанина промовисали оригиналну идеју

Predstavili ideju razmene, Foto B.Grujić

Zoran Jerković, predsednik Upravnog odbora ZZ "Sloga", kaže da je o ideji obavešten ambasador Irana u Srbiji, Rašid Hasanpur, a da je zvaničnoj promociji u Krajišniku prisustvovao njegov zamenik Davud Zamanijan.

- Narod Srbije i Irana oduvek je u dobrim, prijateljskim odnosima i nema razloga da ne napravimo poslovnu saradnju i realizujemo ambiciozan projekat razmene, na obostranu korist i zadovoljstvo - poručio je Zamanijan.

Ideju su podržali i Vojislav Mrkšić, vlasnik ZZ "Mrkšićevi salaši" iz Srpskog Itebeja, braća Ištvan, i Nandor Vereš, iz ZZ "Agrosoj" iz Neuzine, Radovan Bokić iz ZZ "Bokić" iz Kleka i vlasnici još nekih zemljoradničkih zadruga u srednjem Banatu, sa kojima 34 zadrugara ZZ Sloga iz Krajišnika, uspešno sarađuju.

Da imaju elan i stvaralački potencijal, na delu su potvrdili zadrugari iz Krajišnika, među kojima je 17 mladih bračnih parova. Oni danas prihoduju više od 120 miliona dinara i obrađuju 752 hektara zemlje.

- Ostvarili smo tokom protekle godine prihod od 116 i rashod 114 miliona dinara, a ono što je najvažnije nikom nismo dužni - ponosno naglašava Jerković, uz napomenu da uz ratarstvo, u kojem su se već dokazali i ostvarili, intenzivno rade na razvoju voćarstva i uzgajanju oblačinske višnje, konceptu održivog razvoja sela, malih biobašti i regionalne integracije, uz projekat izgradnje hladnjače.

BIOBAŠTE

UZ projekat izgradnje hladnjače u selu, koji su vredni Krajišnici započeli u saradnji sa Japanom, ali ih je korona usporila, započeta je realizacija izgradnje malih biobašta u napuštenim seoskim kućama, koje bi se dodeljivale mladima, uz uslov da ostanu i žive i rade na selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!