NOVI DETALJI POŽARA KOD STUDENICE: Sve raspoložive snage na terenu, dva faktora otežala akciju

Novosti online

07. 04. 2022. u 12:11

POŽAR koji je izbio iznad sela Jabukovo Polje u Ušću, kod Kraljeva, gašen je cele noći i očekuje se da on tokom dana bude lokalizovan, kaže za Telegraf.rs načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović, potpukovnik policije.

НОВИ ДЕТАЉИ ПОЖАРА КОД СТУДЕНИЦЕ: Све расположиве снаге на терену, два фактора отежала акцију

Foto: Goran Šljivić

On je naveo da je sada aposlutno sve bezbedno, da se požar nije širio, kao i da će uskoro biti uspostavljena i električna energija za ovo područje. 

- Postigli smo cilj. Celu noć smo radili, sve je apsolutno bezbedno. Požarom je bilo zahvaćeno oko 20 hektara, ali se nije dalje širio. Kuće nisu bile ugrožene i očekuje se lokalizacija požara u toku dana, tako da je apsolutno stanje dobro - kaže Seizović za Telegraf.rs.

Otkriva nam koja su dva faktora otežavala gašenje požara. Navodi i da je u jednom trenutku bila otežana i komunikacija, što je još jedna otežavajuća činjenica, a objašnjava i šta je to uzrokovalo.

- Nepristupačan teren i veliki vetar su otežavali gašenje. Mi smo na teren izveli sve raspoložive snage iz Raške, Kraljeva, Ušća, Kopaonika, a imali smo i pomoć Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Kraljeva, DVD Studenice sa monasima, "Srbijašuma", meštana, tako da smo mi celu noć gasili požar. Nismo dali da se proširi, kuće nisu bile ugrožene i, kao što rekoh, očekuje se lokalizacija požara u toku dana - navodi Seizović.

Kaže da je preventivno EPS morao da isključi napajanje zato što niskonaponski vodovi prolaze kroz šumu, pa samim tim bazne stanice nisu radile:

- Zato nismo imali pokrivenost mobilne mreže na celoj teritoriji, što je, normalno, otežavalo komunikaciju. Ona je sad dobra, uspostavljena je, a ekipe EPS-a su na terenu i menjaju oštećene bandere, tako da će i električna energija biti uspostavljena za ovo područje.

Pretpostavke postoje, ali će, kako ističe, uviđajne ekipe da utvrde šta je uzrok ovog požara. Ima i apel za sve građane:

- Postoji mogućnost da je ljudski faktor, a postoji mogućnost da je elektrovarničenje niskonaponske mreže. To će uviđajna ekipa da utvrdi, a naš apel je da se ne pali na otvorenom prostoru - poručio je Seizović.

(Telegraf)

 

BONUS VIDEO:

POŽAR KOD MANASTIRA STUDENICA: Širi se vatrena stihija kod Kraljeva, zahvaćeno 15 hektara šume

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)