MONAH IZ STUDENICE KOJI JE GASIO POŽAR: Vodu smo nosili na leđima, nije moglo da se hoda, uzdamo se u kišu

Novosti online

07. 04. 2022. u 11:20

VELIKI šumski požar koji je izbio juče iznad sela Jabukovo Polje, kod Ušća, u Kraljevu, lokalizovan je, a pored vatrogasaca, vatru po jako nepristupačnom terenu gasili su i monasi manastira Studenica.

МОНАХ ИЗ СТУДЕНИЦЕ КОЈИ ЈЕ ГАСИО ПОЖАР: Воду смо носили на леђима, није могло да се хода, уздамо се у кишу

Foto: Printskrin/Novosti

Požar, na sreću, nijednog momenta nije pretio da zahvati ni manastir, a ni kuće. Ljudi su, međutim, i dalje bez struje, a i loše su telefonske veze.

Uspeli smo, ipak, da stupimo u kontakt sa ljudima iz manastira. Javio nam se monah koji je juče sa još njih 10-ak gasio požar do pred samu ponoć.

- Padala je jutros kiša, nadamo se da je ugasila sve. Još nemamo tačne informacije. Ja sam jutros prošao pored požara i dalje je gorelo pomalo, ali posle toga je padala kiša dva sata, pa je možda i ugašeno sve. Vatra, na sreću, nije pretila da zahvati manastir, daleko je bila od njega, udaljeni smo 6 do 7 kilometara - priča nam jedan od monaha manastira Studenica.

Svoje ime ne želi da ističe jer su svi bili u ovoj borbi. Navodi da imaju Dobrovoljno vatrogasno društvo "Studenica", te da su svi obučeni.

- Teren je jako nepristupačan. Baš je bilo teško i za gašenje i za hodanje. Za nošenje same vode. Nosili smo je na leđima, u frknjačama. Mi smo obučeni za to. Imamo ovde Dobrovoljno vatrogasno društvo "Studenica", ali je teren baš nepristupačan. Nas desetak je bilo juče da gasi, otkako je oko dva sata počeo požar, pa sve sinoć do 23.30. Posle nije moglo zbog mraka. Baš je težak teren, nije moglo da se hoda - ponavlja on.

Kiša je stala, ali se nadaju i Bogu mole da je bude još.

- Biće je još - kaže na kraju razgovora ovaj monah.

Prema podacima Sektora za vanredne situacije, vatra je zahvatila oko 20 hektara borove šume i niskog rastinja. Sela Kamenari, Jabukovo Polje i Duboki Potok i dalje su bez električne energije i telefonskog signala.

BONUS VIDEO:

POŽAR KOD MANASTIRA STUDENICA: Širi se vatrena stihija kod Kraljeva, zahvaćeno 15 hektara šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)