NOVA SAVREMENA BOLNICA U ŠAPCU: Država izdvaja 50 miliona evra

06. 04. 2022. u 12:39

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete šabačkom naselju Majur, između ostalog izjavio je da će grad Šabac dobiti potpuno novu bolnicu na novoj lokaciji, sa novom opremom.

НОВА САВРЕМЕНА БОЛНИЦА У ШАПЦУ: Држава издваја 50 милиона евра

Foto: Printskrin

U izgradnju i opremanje nove bolnice biće uloženo 50 miliona evra. Rekonstrukcije i dogradnje kompleksa Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac je u punom zamahu.

Konzorcijum firmi koje su angažovane za izradu projektne dokumentacije uspešno obavljaju poverene poslove. Posle završenog snimanja postojećeg stanja zdanja, analiza i iskazanih realnih potreba usledila je izrada Generalnog projekta. Urađena su varijanta rešenja, analiza novog prostora uz saglasnost menadžmenta obe ustanove, a potom i studija izvodljivosti i ekonomske isplativosti.

U kratkom roku će Generalni projekat biti dat Revizionoj komisiji na saglasnost. Posle dobijanja saglasnosti kreće se u izradu idejnih rešenja. Izradom Generalnog projekta postavljena su konceptualna rešenja objekata Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac.

Predložena lokacija za izgradnju nove Opšte bolnice nalazi se u zoni Poslovni centar III, gradski poluprsten, (stočna pijaca u naselju Kamičak) oivičena je ulicama Hajduk Stanka sa istočne i Gavrila Principa sa jugozapadne strane, dok je na severnoj strani granica parcele zaštitni pojas železnice. Postojanje infrastrukture i neposredna blizina brzih saobraćajnica i budućeg auto puta i novog mosta, su opredelili lokalitet.

- Novi bolnički kompleks je projektovan u kapacitetu od 600 postelja na ukupno 74 hiljade metara kvadratnih korisnog prostora koncipiranog po najvišim internacionalnim standardima za moderne bolnice -kažu u upravi Opšte bolnice u Šapcu. - Obezbeđena je funkcionalna komunikacija na svim nivoima između celina i maksimalan komfor za pacijente u dvokrevetnim sobama.Predviđeno je kompletno instaliranje nove medicinske opreme i ostalog mobilijara. Takođe, sproveden je koncept savremenog korišćenja energije za grejanje, hlađenje i ventilaciju, kao i efikasan sistem funkcionisanja bolničkih servisnih službi.

Foto: V. Mitrić

 

Glavni objekat bolničkog kompleksa smešten je u središnjem delu trougaone parcele, označen sa „A“.  U funkcionalnom i prostornom smislu podeljen je na 4 celine i to blokove A0, A1, A2 i A3.

Blok A0, bruto površine 9595m2 zamišljen je kao centralna zona koja istovremeno spaja i razdvaja dva bolnička bloka, A1- hirurški i A2-internistički. Ispod bloka A0 predviđena je i podzemna garaža bruto površine 9752 kvadratna metra. U prizemnom delu objekta A0 sa jugozapadne strane smešten je glavni ulaz u bolnicu, u kome se nalazi centralni hol i prijemni pult za otvaranje istorija bolesti i daljim usmeravanjem pacijenata. Objekat A1 spratnosti Po+P+8 (podrum, prizemlje i broj spratova), bruto površine 25842 m2 i zamišljen je kao Hirurški blok sa prijemom za urgentno zbrinjavanje sa obezbeđenim adekvatnim saobraćajnim i pešačkim pristupom. Objekat A2 spratnosti Po+P+5, bruto površine 16621 m2 , zamišljen je kao internistički blok sa obezbeđenim pristupom iz ulica Gavrila Principa.

Objekat A3 spratnosti Po+P+4, bruto površine 6318 m2 zamišljen je kao poliklički blok. U prizemlju se nalazi dečija poliklinika sa posebnim ulazom, kao i poliklinička dijagnostika ostalih specijalnosti. Veza sa polikliničkom dijagnostikom ostvarena je preko objekta A0, kroz centralni hol kao i sa dijagnostikom sa hiruškog bloka. Na ostalim etažama bloka A3 nalaze se internističke i hirurške ambulante i fizikalna terapija.  Služba za pedijatriju smeštena je u polikliničkom bloku, zbog razdvajanja dece od odraslih pacijenata i ostvarivanja brze veze sa dečijim ambulantama.

U objektu „B“ spratnosti Po+P+1 bruto površine 2100 m2 smeštena je Služba za infektivne bolesti, u prizemlju ambulantni deo a na spratu stacionar.

U objektu „V“ spratnosti Po+P+2 bruto površine 3540 m2 smeštena je Služba za psihijatriju. Objekat je vizuelno i fizički odvojen od ostalih delova kompleksa. U prizemlju je smeštena dnevna bolnica i ambulante a na spratovima stacionar, koji je razdvojen na muški i ženski deo. Predviđeno je posebno ograđeno dvorište koje ima terapijsku namenu za pacijente.

Foto: V. M.

 

Dom zdravlja Šabac po ovoj varijanti konceptualnog rešenja ostaje na staroj lokaciji. U objektima Doma zdravlja koji se nalaze u ulicama Vojislava Ilića i Prote Smiljanjića i u pridodatom kompleksu Hirurškog bloka, posle rekonstrukcije i adaptacije prostora, biće smeštene sve službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna