MEDICINSKE SESTRE TRAŽENA PROFESIJA: Visoka škola za vaspitače "Mihailo Palov" iz Vršca akreditovala novi smer

J. J. BALjAK

23. 03. 2022. u 06:50

U VISOKOJ školi strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" u Vršcu ubuduće će se, osim vaspitača, školovati i strukovne medicinske sestre - tehničari.

МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ ТРАЖЕНА ПРОФЕСИЈА: Висока школа за васпитаче Михаило Палов из Вршца акредитовала нови смер

Upis prve generacije u junu, Foto J. J. Baljak

Stiglo je uverenje o akreditaciji novog studijskog programa, čime su ozvaničeni napori ove jedine državne visokoškolske institucije u gradu da se bolje pozicionira među mladima u tom delu Vojvodine, pa i cele Srbije.

Potrebe za medicinskim kadrovima u zdravstvenim ustanovama poslednjih godina su sve veće, zbog masovnog odlaska medicinskih radnika u inostranstvo. Vršačka visoka škola je to prepoznala kao svoju šansu za opstanak, budući da je interesovanje za školovanje vaspitača počelo da jenjava. Na tom studijskom programu svake godine imaju mesta za 120 novih studenata, ali ga je ove školske godine upisalo svega 60.

- Došlo je do prezasićenja na tržištu rada, kada je reč o vaspitačima, pa i interesovanje za taj poziv s godinama sve više opada. S druge strane, medicinska struka je vrlo tražena profesija. Već nam se javlja više potencijalnih studenata nego što imamo mesta - kaže, za "Novosti", direktorka ove škole dr Jelena Prtljaga.

Jelena Prtljaga, Foto J. J. Baljak

Prva generacija medicinara, koja će biti upisana već u školskoj 2022/2023, imaće svega 28 studenata. Direktorka kaže da su morali da ograniče broj polaznika, kako bi mogli da ispoštuju visoke kriterijume školovanja.

- Studenti će biti podeljeni u četiri grupe, jer na kliničkim predmetima može biti samo njih sedmoro. Stručna predavanja će držati vršački lekari specijalisti i doktori medicinskih nauka iz Opšte bolnice "Vršac" i Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović" - dodaje Prtljaga.

- U tim ustanovama će se obavljati i praktična nastava, a za najbolje studente tu će biti obezbeđena i radna mesta. Raspisivanje konkursa i upis prve generacije biće u junu.

DRUGI U VOJVODINI

MEDICINSKE sestre - tehničari u Vojvodini se zasad mogu školovati samo u Sremskoj Mitrovici, kada je reč o državnim obrazovnim institucijama. I u tom gradu je Visoka strukovna škola za vaspitače akreditovala taj smer, iz istog razloga kao vršačka.

ŠKOLOVANjE ROMA

VISOKA škola "Mihailo Palov" jedinstvena je u Srbiji, jer Romi jedino tu mogu da steknu visoko obrazovanje na maternjem jeziku. Predavanja za vaspitače održavaju se i na srpskom i na rumunskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)