„SVECI I DEMONI“ U VRŠAČKOM MUZEJU: Izložba upečatljivih fasadnih detalja rimokatoličke crkve Svetog Gerharda

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

14. 03. 2022. u 14:21

Župni ured rimokatoličke crkve Svetog Gerharda u Vršcu u utorak, 15. marta, priređuje neobičnu izložbu „Sveci i demoni“, koja će biti otvorena u 18 časova u Gradskom muzeju.

„СВЕЦИ И ДЕМОНИ“ У ВРШАЧКОМ МУЗЕЈУ: Изложба упечатљивих фасадних детаља римокатоличке цркве Светог Герхарда

J.J.Baljak

Na njoj će biti prikazani detalji „borbe“ svetaca i demona, tj. sukob dobra i zla koji se „odvija“ na zidovima ove impozantne građevine iz 1863. godine.

Izložbu su priredile arhitekte-konzervatori, koji su radili na izradi projekta rekonstrukcije kompletne fasade crkve, koja tek treba da bude realizovana.

Vršačka rimokatolička crkva najveća je i najlepša te vrste u Srbiji. Sagrađena je u neogotskom stilu, a osim dva impozantna 63 metara visoka tornja, krasi je i velika centralna rozeta i mnoštvo kipova svetaca i demona, nalik gargoilima, koji se nalaze na pariškom Notr Damu.

J.J.Baljak

Godinama je, međutim, u lošem stanju. Limarija na tornjevima je popustila, zidovi počeli da pucaju i prokišnjavaju, a delovi fasade da otpadaju, zbog čega se na njoj već dugo nalazi znak „Pazi, fasada se obrušava“.

Pre skoro dve godine, urađen je obiman projekat njene spoljašnje rekonstrukcije, a ova izložba je rezultat tih prvih koraka, koji su napravljeni u nameri da se ta čudesna građevina obnovi i sačuva za potonje generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!