LEPE VESTI ZA JAGODINCE: U industrijskoj zoni grad Jagodina napraviće vrtić za decu radnika iz svih fabrika

Novosti online

11. 03. 2022. u 13:53

DRAGAN Marković Palma rekao je da će u jagodinskoj industrijskoj zoni grad Jagodina napraviti vrtić za decu radnika iz svih fabrika i frizerski salon za žene, jer samo u AUNDE-u radi 86 posto žena.

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ЈАГОДИНЦЕ: У индустријској зони град Јагодина направиће вртић за децу радника из свих фабрика

FOTO: Novosti

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, generalni direktor kompanije AUNDE Srbija Anino De Venecia i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma položili su danas kamen temeljac za novi, treći pogon italijanske kompanije AUNDE, jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača presvlaka za automobile.

- O ekonomskim odnosima između Italije i Srbije najbolje govori podatak da je prošle godine postignut apsolutni rekord u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i on iznosi 4.100.000.000 evra, iako je i prošla godina bila pandemijska godina sa otežanim uslovima poslovanja. Nakon što je Italija 1. marta ove godine ukinula sve restriktivne mere ulaska, zbog pandemije, očekujem još bolju trgovinsku razmenu između Italije i Srbije - izjavio je ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marinković Palma najavio je jednu novinu u razvoju industrijskih zona, pre svega u cilju pomoći porodicama.

-Imajući u vidu da je 140 beba rođeno samo od roditelja zaposlenih u fabrici AUNDE u Jagodini, te da u ovoj kompaniji od zaposlenih 86 posto su žene, grad Jagodina će u industrijskoj zoni u Jagodini izgraditi vrtić i frizerski salon za žene. Na taj način želimo da olakšamo život porodicama, čiji članovi rade u fabrikama u industrijskoj zoni i tako će im biti mnogo lakše. Ove godine se u industrijskoj zoni u Jagodini otvaraju još dve nove fabrike, jedna je austrijske kompanije “Šibel”, a druga je nova fabrika nemačkog “Fišera” tako da će ukupno do kraja ove godine u Jagodini biti 14 fabrika stranih investitora sa oko 3 000 radnika. Zato ćemo izgraditi vrtić za decu radnika iz svih tih fabrika. Moja molba i rukovodstvu kompanije AUNDE i svim ostalim stranima investitorima je da malo povećaju plate radnicima - rekao je Marković i podsetio da Jagodina ima veći suficit nego svih ostalih pet opština Pomoravskog okruga zajedno, da se suficit danas računa od realnih prihoda, od proizvodnje, a ne, kako je rekao, kao pre 10 i više godina kada je tadašnja vlast suficit računala od prodatih fabrika.

Olivera Jocić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, izjavila je da je Italija danas treći trgovinski partner Srbije, a da je AUNDE jedan od 10 najvećih italijanskih izvoznika iz Srbije. “Kompanija AUNDE se trenutno u Jagodini prostire na 10.000 kvadratnih metara, kada završimo novi pogon biće ukupno 15.000 kvadratnih metara.

Kada smo počeli u Jagodini 2014. godine proizvodili smo 2000 presvlaka za automobile dnevno, a danas proizvodimo 15.000 dnevno, a u novom pogonu biće još oko 4000 presvlaka dnevno. 95 posto naše proizvodnje izvozimo, a naši kupci su Mercedes, Ferari, FIAT, IVECO i ostali poznati proizvođači automobila iz Nemačke, Francuske i Italije.

Trenutno u Jagodini zapošljavamo 770 radnika, a sa novim pogonom biće ih 1100 i od toga su 86 posto žene i do sada je rođeno 140 dece od roditelja koji su zaposleni u fabrici AUNDE u Jagodini”, izjavio generalni direktor kompanije AUNDE Srbija Anino De Venecija koji je i predsednik Italijansko–srpske privredne komore.

BONUS VIDEO:  KNjIGA NAM JE JEDINA NEPOTROŠENA NADA: Matija Bećković na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)