IZ DUNAVA UMESTO IZ MORAVE: Zarad stabilnijeg snabdevanja, Požarevljani odlučili da aktiviraju izvorište "Jagodica"

D. NOVKOVIĆ

07. 03. 2022. u 08:25

GRAD je započeo proceduru za aktiviranje izvorišta "Jagodica" u selu Ostrovo kod Kostolca, kako bi dugoročno obezbedio zdravu pijaću vodu za sve stanovnike.

ИЗ ДУНАВА УМЕСТО ИЗ МОРАВЕ: Зарад стабилнијег снабдевања, Пожаревљани одлучили да активирају извориште Јагодица

Foto CZK Kostolac

Prvi korak napravljen je na poslednjoj sednici Skupštine grada, na kojoj je doneta odluka o izradi Plana detaljne regulacije ovog izvorišta, koje će se snabdevati vodom iz Dunava. Prema rečima gradonačelnika Saše Pavlovića, ovakav potez neophodan je jer je lokalna samouprava u prošlosti imala velike probleme sa vodoizvorištima.

- Postojalo je više strategija. Prvobitna je bila vodoizvorište "Meminac", a potom "Ključ", koji je vremenom, zato što se snabdeva iz Morave, postao ugrožen, najviše zbog nitrata. Zato razmišljamo da polako napustimo ovu reku koja je u blagom opadanju, a Požarevac ima sreću da teritorijalno izlazi na Dunav, koji je međunarodna reka koja nikada neće presušiti - smatra Pavlović.

Prva merenja pokazala su da je voda "Jagodice" dobrog kvaliteta i izdašna, jer je njena lokacija na Dunavu. U planu je da se u okviru novog izvorišta izgradi i postrojenje za preradu vode za piće.

- Predviđeni rok za izradu Plana detaljne regulacije "Jagodice" iznosi devet meseci od potpisivanja ugovora i sprovedene javne nabavke za obrađivača plana - napomenuo je gradonačelnik.

Da bi se obezbedilo stabilno vodosnabdevanje, dok "Jagodica" ne počne sa radom, na potezu "Ključa" i "Meminca" u toku je bušenje dubokih bunara koji bi davali oko 30 litara zdrave vode u sekundi. Inače, vodoizvorište "Meminac" isključeno je iz upotrebe 2000. zbog prevelike količine nitrata, mada oni povremeno prete i "Ključu" - prvenstveno zbog višegodišnjeg rada šljunkara, koje znatno smanjuju nivo Velike Morave.

OPREZ

IZVORIŠTE "Jagodica" i ranije je razmatrano kao rešenje za stabilno vodosnabdevanje, ali se od njega odustalo jer se u blizini nalaze gasne bušotine NIS. Kasnije je utvrđeno da one ne utiču na kvalitet podzemnih voda, pa je zbog toga "Jagodica" ponovo uzeta u razmatranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)