IZ GRADA LUDAJA STIŽE SLANINA OD 173 KILOGRAMA: Kikinđanin donosi najveću slaninu u Kačarevo na “Slaninijadu”

Рада Шегрт
Rada Šegrt

02. 03. 2022. u 14:36

KIKINĐANIN Željko Rašević (51) ima nameru da na “Slaninijadi” u Kačarevu ponovi uspeh koji je postigao pre dve godine. Tada je osvojio zlatnu medalju za najveću polu slanine od 31 kilogram, a sada na čuvenu manifestaciju nosi najveću slaninu koja je “ u celo” teška čak 173 kilograma.

ИЗ ГРАДА ЛУДАЈА СТИЖЕ СЛАНИНА ОД 173 КИЛОГРАМА: Кикинђанин доноси највећу сланину у Качарево на “Сланинијаду”

Foto: Privatna arhiva

Ovo džinovsko parče masnog delikatesa ima impozantne dimenzije, široko je 150, a dugačko 175 centimetara.

- Mislim da je ovo najveća slanina u Srbiji, a možda i šire. Obrada, solenje i dimljenje trajali su 45 dana. Od svinje je koja je tri godine hranjena tako da je dostigla maksimalnu veličinu i težinu, a siguran sam i u dobar ukus. Sušio sam je na osam dimova, od čak tri vrste drveta: od bukve, višnje i šljive. Imam svoju pušnicu i iskustvo u ovom poslu, ali i znanje stečeno u nekadašnjoj klaničnoj industriji PIK u Kikindi – objašnjava Rašević, nadajući se uspehu u Kačarevu.

On i njegova porodica, supruga Ljubica i deca, uključena su u posao proizvodnje suvog mesa i prerađevina na tradicionalni način. Uskoro će registrovati i svoju radnju za taj posao, jer smatraju da su zanat savladali.

- U poslu mi svi pomažu, a najviše sin. Iako ima 13 godina on u Kačarevo donosi najdeblju slaninu od 17 centimetara i takmičiće se. Kako ćemo proći, tek ćemo videti – kaže Željko Rašević, majstor za suvu slaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar