BEGEJCEM OPET PLOVI OTROV? Građani i ekolozi tvrde da je lateralni kanal, koji protiče kroz Kulu, ponovo žrtva ekocida

Z. Rajić

26. 02. 2022. u 07:26

NEKE čudne materije ponovo su ove sedmice zagadile Begejac u Kuli, desnu deltu Velikog bačkog kanala (VBK), koja protiče kroz grad.

БЕГЕЈЦЕМ ОПЕТ ПЛОВИ ОТРОВ? Грађани и еколози тврде да је латерални канал, који протиче кроз Кулу, поново жртва екоцида

Stručnjaci tvrde da nije bilo akcidenta, Foto T. T.

Građani i ekolozi tvrde da je reč o još jednom slučaju ekocidnog divljaštva, zbog kojeg je Begejac decenijama nazivan otvorenom septičkom jamom, a stručnjaci zaduženi za regulisanje ovog lateralnog kanala smatraju da nema razloga za uzbunu, ističući da se nije dogodio nikakav akcident.

Kuljani su izuzetno osetljivi na trovanje Begejca, koje povezuju s masovnim, pa i najtežim oboljenjima ljudi koji žive u njegovoj blizini, u ulicama Lole Ribara, Petra Drapšina, 16. divizije i Novaka Pejčića. Pre tri godine je obećano da se iz Begejca više neće širiti nesnosan smrad, jer su izgradnjom kanalizacionih mreža u Kuli i Crvenki i potisnog voda između ovih naselja otpadne vode, koje su bile upuštane u desnu deltu, usmerene ka centralnom prečistaču u Vrbasu.

- To nije tačno, jer nijedan industrijski pogon nije priključen na prečistač, a nisu ni mnoga domaćinstva, koja i dalje ispuštaju vodu u Begejac. Masnoća koja se ovih dana pojavila u tom kanalu govori da je reč o neprerađenom industrijskom otpadu. Zagađenje se dalje prenosi do VBK, u koji se Begejac se uliva kod Vrbasa - napominje Nenad Tešić iz GG "Pokret za sve nas".

Sadržaj nepoznatog porekla, Foto A. R.

Anđelija Radović, vlasnica obližnjeg restorana, navodi da u Begejac neko stalno ispušta otpadne vode, "i to rano ujutro, da većina građana ne bi primetila". U toj vodi je, kako kaže, "nerazgradiva masa". Siniša Vujović, inženjer u vodoprivrednom preduzeću "Bačka", objašnjava da je poslednje zamućenje Begejca izazvano prepumpavanjem vode iz leve u desnu deltu VBK.

- To je učinjeno da bi se spustio nivo vode u gornjem delu grada. Pre toga pumpa nije radila tri meseca, jer nije bilo padavina. Pumpa je verovatno pokrenula nataloženu prljavštinu u mulju, pa se otuda pojavila "sapunica" u Begejcu. Već posle nekoliko minuta voda je u kanalu bila redovna - rekao je Vujović.

ZAGAĐENjE NIJE IZ POSTROJENjA

VUJOVIĆ kaže da je teoretski moguće da se nečistoća u Begejcu, upumpavanjem vode iz Gornjeg grada, pojavila zbog pranja cisterni ili od taloga iz manjih pogona u bivšoj fabrici armatura "Istra". On je odbacio sumnju građana i ekologa da je zagađenje stiglo iz industrijskih postrojenja u susednoj Crvenki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)