ČETIRI NOVA MOSTA U LUČANIMA: I u Dragačevu uskoro izgradnja važnih saobraćajnica

V. I.

23. 02. 2022. u 16:16

NA TERITORIJI teritoriji opštine Lučani biće izgrađena četiri nova mosta, i to tri saobraćajna u Dljinu, Krstacu i Tijanju, kao i pešački most u Đeraću.

ЧЕТИРИ НОВА МОСТА У ЛУЧАНИМА: И у Драгачеву ускоро изградња важних саобраћајница

Foto: V. I.

Ovo je dogovoreno na sastanku rukovodstva opštine sa predstavnicima “Puteva Srbije“, projektanata “Filos inženjering“ i “Putinvest“ iz Beograda i kineskog izvođača radova.

Realizaciji izgradnje mostova u Dljinu i Krstacu, kako je istaknuto na sastanku, pristupilo se, jer su u izuzetno lošem stanju, kao i zbog stvaranja uslova za pristup saobraćaja auto-putu koji prolazi kroz teritoriju opštine Lučani. Do sada je urađeno idejno rešenje, na šta su saglasnost dali JP “Vodoprivreda“ i ostala javna preduzeća, zatim izdati lokacijski uslovi od strane nadležnog ministarstva i u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu.

Foto: V. I.

Predsednik Privremenog organa Opštine Lučani Milivoje Dolović kazao je da je sa pomoćnikom direktora JP “Putevi Srbije“ Miloradom Karićem precizirao da će mostovi u Dljinu i Krstacu biti izgrađeni na postojećim mestima, s tim što će oba biti visinski odignuta za oko metar zbog boljeg protoka reke Bjelice.

– Širina mostova će biti 7,2 metra i pešačkih staza po 1,4 metra sa jedne i druge strane. Sledi i uređenje rečnog korita u dužini od 100 metara iznad i ispod mosta. Očekivani početak izgradnje oba mosta je krajem ove godine, a dinamika izgradnje zavisiće od vremenskih uslova pogodnih za ovu vrstu radova. Sama izgradnja jednog mosta trajaće oko šest meseci – naveo je Dolović.

Dolović je dodao da je realizacija ovako značajnih kapitalnih investicija zahteva mesece planiranja. Kako je istakao, pre izgradnje novih, neophodno je srušiti postojeće mostove i preusmeriti saobraćaj na alternativni putni pravac: Lučani – Potajnik – Tijanje – Guča. To, međutim, zahteva izgradnju novog saobraćajnog mosta na Tijanskoj reci kao i davno obećanog pešačkog mosta u Đeraću, takozvane Platice, kako bi meštani i drugi pešaci mogli da pređu preko Bjelice u pravcu Lučana.

Tako će se u narednom periodu faktički uraditi četiri mosta, jedan pešački i tri saobraćajna. Sa izgradnjom deonice auto-puta i pristupnih puteva kao i ovih mostova, kvalitativno će se unaprediti saobraćajna infrastuktura na teritoriji naše opštine, što će bitno pojačati frekvenciju i ljudi i roba. Verujem da će se značajno poboljšati plasman poljoprivrednih proizvoda naših proizvođača, posebno maline i kupine kao i ostalih plodova – zaključio je Dolović.

BONUS VIDEO:

Najstarija Srpkinja u Gnjilanu Milena Pavićević govori o teškom životu u ovom gradu na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća