UŠTEDE SU DOSTUPNE SVAKOM DOMAĆINU: Ministarka energetike Zorana Mihajlović u Kruševcu najavila nove subvencije

S. Babović

19. 02. 2022. u 06:21

OBEZBEDILI smo dovoljno novca da svako domaćinstvo na teritoriji Republike Srbije može da se javi svojim jedinicama lokalne samouprave na konkurse i tako zameni prozore, vrata, kotlove i stavi solarne panele - istakla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je juče posetila gradilište u kruševačkom obdaništu "Pčelica" i domaćinstvo Jakovljević u naselju Čitluk, koje je uz subvencije već zamenilo stolariju na kući.

УШТЕДЕ СУ ДОСТУПНЕ СВАКОМ ДОМАЋИНУ: Министарка енергетике Зорана Михајловић у Крушевцу најавила нове субвенције

Ministarka i gradonačelnica (levo) sa izvođačima radova, Foto S. Babović

Potpredsednica Vlade napominje da je energetska efikasnost prioritet i nacionalni cilj, kao i da se na unapređenju na ovom polju radi i u javnim objektima, ustanovama i u domaćinstvima.Tokom narednih dvadesetak dana biće raspisan još jedan javni poziv za dodelu subvencija, za postavljanje solarnih panela.

- Danas, nažalost, trošimo četiri puta više električne i toplotne energije nego druge zemlje u okruženju - navodi ministarka Mihajlović.

- Obezbedili smo 250 miliona evra u budžetu Ministarstva, a do sada se na novi poziv, raspisan pre 10 dana, javilo 140 jedinica lokalne samouprave i one su u svojim budžetima obezbedile određene iznose.

I, dok će porodica Jakovljević u Čitluku umanjiti račune za trećinu, u vrtiću "Pčelica" u Koloniji, gde se grejanje trenutno - na godišnjem nivou - plaća dva miliona dinara,ušteda će, tvrdi ministarka, iznositi čak 70 odsto.

- Lane je Kruševcu deset domaćinstava, poput Jakovljevića, dobilo priliku da bude energetski efikasno - napominje gradonačelnica Jasmina Palurović.

- Ove godine smo u budžetu opredelili deset miliona dinara za programe energetske efikasnosti i ti programi će biti prošireni. Grad će voditi više računa o javnim ustanovama, o vrtićima i školama, jer na taj način ostvarujemo uštede u lokalnoj kasi.

U Rasinskom upravnom okrugu napominju da su se sve lokalne samouprave aktivno uključile u pilot-projekat koji se odnosi na energetsku sanaciju porodičnih kuća, stanova i stambenih zajednica.

- Koristi su mnogobrojne: od uštede energije, preko racionalnog korišćenja resursa, do smanjenja emisije štetnih gasova. Ali, za naše građane je najbitnije direktno povećanje vrednosti njihove fizičke imovine - ističeIvan Anđelić, načenik Rasinskog upravnog okruga.

- Pri tome, od ove godine je ponuda proširena, pa pored termoizolacije objekata i zamene stolarije, obuhvata i ugradnju solarnih panela, te ugradnju kolektora i termo pumpi.

ŠVAJCARCI

UGOVOR o kompletnoj energetskoj sanaciji obdaništa "Pčelica" u naselju Kolonija, potpisan prošlog jula, vredan je 1,8 miliona evra, a projekat podrazumeva radove na krovu, fasadama, rasveti, stolariji, hidroizolaciji... Realizuje se uz podršku Ambasade Švajcarske koja je u projekte energetske efikasnosti na teritoriji Srbije do sada uložila osam miliona evra. Osim u Kurševcu, rekonsturišu se škole i obdaništa u Vrbasu, Paraćinu i u Užicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!