KRUŠEVAC JE POSTAO GRAD MURALA: Kako je epidemija kovida podstakla i amatere, đake, da oslikavaju fasade (VIDEO)

S. Babović

07. 02. 2022. u 15:00

VIŠE od 100 murala osvanulo je u Kruševcu od početka epidemije virusa korona. Profesionalni umetnici, talentovani amateri, đaci i ulični crtači oslikavali su u poslednje dve godine poznate muzičare, glumce, sportiste, ali i prikaze iz života đaka i mladih.

КРУШЕВАЦ ЈЕ ПОСТАО ГРАД МУРАЛА: Како је епидемија ковида подстакла и аматере, ђаке, да осликавају фасаде (ВИДЕО)

Foto S. B.

Da su murali, na neki način, "lekoviti", shvatili su i u Gradskoj upravi, pa se tako sve više finansiraju i radionice murala pri Kancelariji za mlade, škole slikanja i crtanja udruženja koje pospešuju ovaj vid umetničkog izražavanja na otvorenom.

Podrška je zvanično uvršćena i u Lokalni akcioni plan za mlade. Akademska slikarka Marija Ćirić do sada je obučila više od 60 dece za oslikavanje. Za "Novosti" svedoči da je interesovanje izuzetno.

- Krenulo je od murala u Osnovnoj školi "Jovan Popović", nastavilo se u saradnji sa Kancelarijom za mlade na Trgu Kosturnica, na fasadi Politehničke škole, a onda su moji mali i veliki crtači postali vredni i u Osnovnoj školi "Dragomir Marković". Oslikali su na desetine radova, po svojoj i ideji uprave škole i direktora - kaže za "Novosti" slikarka Marija Ćirić, predsednica Udruženja "Bukvart", koje edukuju buduće slikare.

Foto S. B./KZM

- Najviše smo radili leti, kada su to epidemiološke okolnosti dozvoljavale. Đaci su kroz murale ilustrovali časove hemije, matematike, biologije, srpskog jezika. U sivo vreme epidemije mislim da su dobili vedar prostor, koji inspiriše.

Samo je tokom prošle godine radionicu murala koju je Marija vodila u Kancelariji za mlade pohađalo 16 polaznika od 15 do 30 godina. U međuvremenu su se murali pojavili na zgradi Sportskog centra Kruševca, gde su prikazani ronioci, surferi, plivači, biciklisti. Na zidu u krugu Doma za nezbrinutu decu "Jefimija" oslikan je Novak Đoković pored prepoznatljivih simbola grada.

 

- To je bila ideja naših učenika u vreme uskršnjih praznika, kako bi oživeo jedan oštećen zid, a sami su izabrali i Novakov lik - kaže Nataša Maksimović, direktorka Doma, koji je u isto vreme značajno sređen.

Foto S. B./KZM

Da kruševačke fasade budu kao veliko platno potrudili su se i umetnici iz drugih gradova. Akademski slikar i muralista iz Beograda Milan Milosavljević Deroks, ovekovečio je legendarnog basistu Nenada Stefanovića Japanca (1959-2021), rođenog u Kruševcu, na zgradi raskrsnice Karadžićeve i Sinđelićeve ulice, a potom je i na fasadi područnog odeljenja Osnovne škole "Velizar Stanković Korčagin" u Ribaru nacrtao mural sa likom jednog od najboljih srpskih glumaca Vlastimira Đuzu Stojiljkovića (1929-2015), koji je i bio đak te škole.

Foto S. B./KZM

Prošlog novembra mural je u svom rodnom gradu dobio i glumac Marko Živić (1972-2021).

- Moja je želja bila da mural bude neka vrsta "markera" za humanitarne akcije, da se postavi neka kutija za donacije neke ugrožene ljude iz ovog dela grada - kaže za "Novosti" autor murala Vladimir Vasić.

I vlasnici kafića, stanari višespratnica u širem centru Kruševca sve češće angažuju slikare da im ulepšaju neke beživotne fasade. Kruševljani kažu i da su murali i sjajno rešenje za oštećene zidove zgrada, a svakako, deluju kao melem dok traje epidemija.

Foto Novosti

SEĆANjE NA REKORDERKU

SLEDEĆI mural koji će biti izrađen u Kruševcu izvesno će biti sa likom slavne atletičarke Vere Nikolić (1948-2021) u okviru nacionalne kampanje "Izuzetne žene Srbije", koju su pokrenule holandska ambasada, Centar za ženske studije, Kulturni centar Grada.

- To je jedan trend sada, koliko vidim, da se oslikavaju poznate ličnosti i mi smo u nekoj tuzi i ponosu dočekali vest da će Vera dobiti mural u Kruševcu, gde je naša porodica živela poslednjih 30 godina - kaže za "Novosti" Pajo Ćasić, suprug svetske rekorderke Vere Nikolić, koja je preminula 28. juna prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)