DRAGOCENI ČUVAR MODERNE UMETNOSTI: Šezdeset godina Umetničke galerije u Kruševcu (FOTO)

S.BABOVIĆ

03. 02. 2022. u 20:05

PROŠLO je tačno 60 godina od otvaranja Umetničke galerije u Kruševcu i prvih novinskih izveštaja o čuvenoj izložbi „41 delo posleratnog jugoslovenskog slikarstva“.

ДРАГОЦЕНИ ЧУВАР МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ: Шездесет година Уметничке галерије у Крушевцу (ФОТО)

Foto: S. Babović

Zadnjih godina, kruševačka galerija doživljava pravu malu renesansu, a samo kolekcionarski fond koji se brižno čuva pod okriljem ove ustanove broji više od 700 umetničkih dela.

Foto: S. Babović

Nekadašnja kuća trgovca Ljotića, s početka 20.veka,proglašena kulturnim dobrom, otkupljena je 1984.godine i time, zajedno sa delima u njoj, zaštićena kao jedinstvena celina.Istoričarka umetnosti, Biljana Grković podseća da je prva izložba te zime, 1962.godine donela zbirku Moderne galerije Beogradu(današnjeg Muzeja savremene umetnosti), predstavljala jedan od najznačajnijih događaja u kulturi tog vremena,istovremeno najavljujući programsko usmerenje novoustanovljene institucije(prikupljanje, istraživanje, čuvanje i predstavljanje likovne umetnosti od druge polovine 20. veka). 

POZIV

IZ Umetničke galerije upućen je poziv posetiocima da tokom narednih meseci sa kustosima podele utiske,predloge,fotografije i materijal koji govori o likovnom životu u kruševačkoj Galeriji.

-Tako su izložbe i zbirka koja nastaje sa osnivanjem, posvećene predstavljanju aktuelnih pojava, značajnih ličnosti umetničke scene Srbije i umetnika najmlađe generacije kao deo savremene umetničke prakse, što se odnosi i na praćenje lokalne likovne scene i umetnika vezanih za šire područje regiona Kruševca-napominje istoričarka umetnosti-muzejska savetnica Biljana Grković - Sve ovo, kao deo delatnosti prati stručna biblioteka, dokumentacija sa hemerotekom relevantnom, posebno za proučavanje umetničkih zbivanja i umetnosti koja je nastajala na području grada i regiona. 

Prema podacima istraživača Slobodana Simonovića, odmah nakon prve, u Umetničkoj galeriji bile su otvorene i redovna izložba Likovnog kluba „Moše Pijade“ iz Kruševca, spomen izložba Milana Milovanovića,a dve godine kasnije i prva redovna Oktobarska izložba kruševačkik likovnih umetnika,čija tradicija se i danas neguje.

-Pre otvaranja Galerije, u Kruševcu nije bilo sistematičnog praćenja i razvijanja likovnog života-beleži Slobodan Simonović u „Enciklopediji Kruševca  i okoline“.-Postojala je samo delatnost Likovnog kluba i povremenih slikarskih izložbi domaćih autora ili gostiju sa strane.

Tokom šest decenija rada Umetničke galerije ostvarene su brojne i značajne izložbe kroz saradnju sa umetnicima, istoričarima umetnosti, likovnim kritičarima, i galerijama i muzejima,a početkom 21.veka, uspostavljena je saradnja sa galerijama i muzejima u Srbiji( Čačak, Kraljevo, Niš),kao i reprezentativnim insitutcijama iz Crne Gore, Makedonije i Bugarske. Kroz jedinstven umetnički projekat „Prepoznavanje“,ta saradnja odvija se u kontinuitetu od 2004.godine i ima podršku Ministarstva kulture i informisanja.

-Ovaj dugoročni regionalni projekat naglašava značaj razvijanja novih oblika saradnje, povezivanja kustosa, umetnika i ustanova na podsticanju i predstavljanju savremene umetnosti-kaže Grković,dodajući da će dalje promocija projekta i izložbe biti održane u zemlji i u regionu, kao i da će se kroz izložbe i druge aktivnosti u radu tokom 2022.godine odvijati u znaku značajnog jubileja Umetničke galerije.

BONUS VIDEO: Zlatna riznica srpske istorije: manastir Svetog Nikole u Pribojskoj Banji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)