VREME NIJE STALO: Izložba džepnih satova u vrnjačkoj biblioteci

G. ĆIROVIĆ

18. 02. 2022. u 13:20

U SALONU Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji otvorena je zanimljiva izložba „Džepni časovnici“ iz zbirke Božidara Boška Savića, ovdašnjeg zlatara i časovničara.

ВРЕМЕ НИЈЕ СТАЛО: Изложба џепних сатова у врњачкој библиотеци

NB Dr Dušan Radić

Zaintersovani Vrnjčani, kao i gosti prestonice srpskog kontinentalnog turizma do 24. februara moći će da pogledaju deo Savićeve kolekcije, ukupno 16 satova koje je za ovu priliku izdvojio njegov unuk Luka Bukonja, autor izložbe.

NB Dr Dušan Radić

Izložba džepnih satova u vrnjačkoj biblioteci

- Džepni satovi su u svetu postali veoma popularni upravo u ono vreme kada je Vrnjačka Banja osnovana i kada je postajala elitno turističko mesto i lečilište. Najveću popularnost džepni satovi imali su između Prvog i Drugog svetskog rata, a danas se uglavnom nalaze u zbirkama kolekcionara ili istinskih zaljubljenika – kaže Dejan Lučić, direktor vrnjačke biblioteke.

NB Dr Dušan Radić

Izložba džepnih satova u vrnjačkoj biblioteci

U izloženoj kolekciji posetioci mogu da pogledaju švajcarski „zenit“ od četrnaestokaratnog zlata sa 16 rubina, potom „omegu“, žensku „nivadu“ sa 17 rubina, ruski sat iz ograničene serije sa gravurom ptice na poklopcu, „tramelan“ napravljen povodom osam vekova postojanja istoimenog švajcarskog grada u francuskom govornom području, kao i jedinstveni ruski palubni sat napravljen za potrebe mornarice.

NB Dr Dušan Radić

Izložba džepnih satova u vrnjačkoj biblioteci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)