GRADITELJ MINI-SVETINJA: Petar Kostić (12) iz Preoca kod Gračanice pravi makete crkava i manastira

D. ZEČEVIĆ

15. 02. 2022. u 08:38

SVE je počelo kada sam na času veronauke video maketu crkve. Iako sam tada imao svega sedam godina, zainteresovalo me je kako se to radi i počeo sam da smišljam kako bih i ja mogao da pravim makete svetinja.

ГРАДИТЕЉ МИНИ-СВЕТИЊА: Петар Костић (12) из Преоца код Грачанице прави макете цркава и манастира

Petar sa svojim radovima, Foto Privatna arhiva

Bukvalno sam ubrzo počeo da realizujem svoj plan i do sada sam, u proteklih pet godina, napravio petnaestak maketa naših manastira i crkava.

Iako ima samo 12 godina, Petar Kostić iz Preoca nedaleko od Gračanice na centralnom Kosmetu, priča zrelo za svoje godine. Ali i radi, kao daleko stariji i ozbiljniji. Savladao je veštine zanatskog rada sa stiroporom, gipsom, keramikom, glinom, kartonom...

- Glinu koristim za izradu sitnijih detalja a makete pravim uglavnom od stiropora i stirodura... Izrađujem ih u radionici koju sam uredio u jednom delu kuće, ali mi je oko radova potreban i dodatni alat kao što su razni šrafovi - priča ovaj dečak dok ponosno priznaje da mu u nabavci materijala pomaže deda Slavoljub koji ga, kako kroz osmeh dodaje, i finansira.

Zasada makete pravi samo za sebe, a videće, kaže, vremenom hoće li ih raditi za neke druge svrhe. Do sada ih je izlagao na raznim školskim i drugim izložbama u Gračanici.

- Makete rado ustupim kada se negde prezentuje naša škola kao i naš kraj poput prezentacija turističke organizacije Gračanice - ističe Petar, koji pojašnjava da vreme koje iziskuje pravljenje makete zavisi od njene veličine i izgleda. Najduže, oko dva i po meseca radio je maketu Visokih Dečana sa dvorištem, koja je i najveća - visoka i dugačka oko 1,2 metra.

Petrov otac Marko, koji sa suprugom Brankicom ima i petogodišnjeg Pavla, srećan je zbog talenta svog sina, posebno što je sve sam naučio na internetu. Poseduje i ozbiljan alat, razne bušilice, brusilice i što je još zanimljivije čim je neki kvar u kući na uređajima on to već ume da popravi.

MAŠINA

MANASTIR Gračanica, Visoki Dečani, Hram Svetog Save, Crkva Svete Petke, Žiča... i druge svetinje našle su se na maketama Petra Kostića.

- Znam da je neizvodljivo jer mi je samo otac zaposlen, ali voleo bih da imam mašinu za izradu, tj. štampanje, koja odštampa materijal prema crtežu koji se prethodno pripremi - kaže Petar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom