DEPONIJE IDU U PROŠLOST: Sedam opština na severu Bačke i Banata dobilo vrednu opremu za upravljanje otpadom

J. LEMAJIĆ

10. 02. 2022. u 07:20

SUBOTICA i šest okolnih opština - Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka, Kanjiža i Novi Kneževac, dobile su 25 kamiona za odvoženje otpada do Regionalne deponije u Bikovu.

ДЕПОНИЈЕ ИДУ У ПРОШЛОСТ: Седам општина на северу Бачке и Баната добило вредну опрему за управљање отпадом

Ministarka sa predsednicima opština, Foto J. L.

Nabavku opreme vredne skoro tri miliona evra finansiralo je Ministarstvo zaštite životne sredine i zahvaljujući tome Regionalna deponija će moći da radi u punom kapacitetu.

U pitanju su veći i manji kamioni smećari sa potisnom pločom i autopodizači za kontejnere, koji će odvojeno razvoziti komunalni vlažni i suvi otpad od prihvatnih stanica do centralne deponije. Time će se rešiti problem deponovanja smeća na propisanim i nepropisanim lokacijama na severu Bačke i Banata, a oko 260.000 ljudi iz ove regije dobiće zdraviju životnu sredinu.

- Na jednom mestu imamo opremu vrednu skoro tri miliona evra, na nju smo dugo čekali i ova slika nije svakodnevna. Ovih 17 autosmećara i osam podizača će značajno unaprediti kvalitet životne sredine i upravljanje čvrstim otpadom, što je jedan od prioriteta ministarstva i možda problem koji najviše muči građane cele Srbije - istakla je ministarka Irena Vujević.

- Regionalni centar će raditi u boljem i većem kapacitetu zahvaljujući ovoj opremi koja će moći adekvatno da odvozi komunalni otpad. Sledeći korak je zatvaranje nesanitarnih i divljih deponija širom ova dva okruga, jer je preduslov za to Regionalni centar koji postoji.

Odvojeno razvoze vlažni i suvi otpad, Foto Privatna arhiva

Bačkoj Topoli su dodeljena četiri kamiona za odvoženje komunalnog otpada.

- Zahvaljujući ovoj opremi bićemo mnogo efikasniji u odvoženju otpada iz domaćinstava.

Otpad se sakuplja i odvozi do transfer-stanice na Bajšanskom putu, a posle kompresije se transportuje u Regionalni centar u Bikovu gde se vrši selekcija otpada - objasnio je Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola.

Kada je reč o Subotici, bilo je reči i o zatvaranju Gradske deponije i usmeravanju otpada na Regionalnu deponiju.

- Subotici je pripalo sedam komiona velikog kapaciteta otpada, jedan kamion manje nosivosti i dva autopodizača kontejnera. Time bismo zaokružili sve ono što smo započeli još 2012. potpisivanjem ugovora o izgradnji i opremanju Regionalne deponije u koju je uloženo 24 miliona evra - istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

- Današnjim danom velike deponije koje zauzimaju ogromnu površinu odlaze u istoriju.

STIGLO 600 PRIJAVA

MINISTARKA je podsetila na uvođenje aplikacije za prijavu ekoloških problema i za desetak dana stiglo je više od 600 prijava građana.

- Više od polovine su smetlišta i deponije. Zato apelujem na građane da prijave problem a mi ćemo sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave i inspekcijama raditi na njihovom rešavanju i obaveštavati o njihovoj realizaciji. Ekologija je zajednička borba svih nas - poručila je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri