OČIŠĆENO GROBLJE U ĐAKOVICI: Akcija privremenog organa opštine u susret zadušnicama (FOTO)

D. Z.

03. 02. 2022. u 15:41

ANGAŽOVANjEM Privremenog organa Opštine Đakovica, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u susret zadušnicama, očišćeno je pravoslavno gradsko groblje u Đakovici, u naselju Piskote.

ОЧИШЋЕНО ГРОБЉЕ У ЂАКОВИЦИ: Акција привременог органа општине у сусрет задушницама (ФОТО)

Foto: D. Z.

Prema rečima Milenka Jovanovića, predsednika Privremenog organa Đakovice, lokalni ekstremisti uništili su najveći broj spomenika na ovom groblju neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999.godine, porušili crkvu Svetog kneza Lazara i kapelu na ulazu u groblje.

- Ovo groblje koje se prostire na površini od oko hektar i po, bilo je u veoma lošem stanju, zaraslo u šiblje i korov, pa je i čišćenje bilo otežano - ističe predsednik Jovanović podsećajući da je u pogromu 2004 godine uništena i crkva Svete Trojice u centru grada, na čijem mestu je izgrađen spomenik Majke Tereze.

Ostaci crkve Kneza Lazara i kapele na groblju u Đakovici/Foto: D. Z.

I dok opominje na brojne zabrane od strane lokalnih vlasti da obiđu svoja groblja na području Đakovice, predsednik Privremenog organa Milenko Jovanović ističe očekivaanja da će raseljeni Srbi nakon nekoliko godina ponovo moći da posete groblje na predstojeće zadušnice i zapale sveće za pokoj duša svojim najmilijima.

Inače, od oko 12 500 Srba koliko ih je do 1999 godine živelo na području opštine Đakovica, sada u obnovljenom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u naselju nekad poznatom kao Srpska ulica žive dve monahinje i jedna iskušenica, dok se u Đakovicu u junu prošle godine vratila i Dragica Gašić.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum