U SUSRET IZAZOVIMA: Vatrogasci spasioci iz Novog Pazara spremni za reagovanje u vanrednim situacijama

N. Kočović

22. 01. 2022. u 07:26

TOKOM prethodne dve godine, vatrogasci spasioci iz Novog Pazara su dobili vrednu opremu, te pohađali razne obuke i treninge kojima su znatno unapredili kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama.

У СУСРЕТ ИЗАЗОВИМА: Ватрогасци спасиоци из Новог Пазара спремни за реаговање у ванредним ситуацијама

Darko Belić, Foto N. Kočović

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su, tako, stigla tri nova kamiona za gašenje požara i druga oprema, a od velike koristi je bilo i učestvovanje u prekograničnom projektu "Budimo pripremljeni" - realizovanom uz pomoć kolega sa severa Crne Gore.

U okviru tog projekta MUP Srbije i Fondacije za razvoj severa Crne Gore, vatrogasci iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške su dobili pet terenskih vozila, prenosne gumene rezervoare za vodu sa pratećom opremom, ali i vredne termovizijske kamere. Projekat je ukupno koštao oko 430.000 evra, a većina sredstava je obezbeđena iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije.

- Pored te opreme, naši vatrogasci su sa kolegama iz Crne Gore obavili i dva velika treninga. Prvi je bio na Kopaoniku, gde su uvežbavali gašenje požara na otvorenom, a drugi u Nikšiću, gde su trenirali spasavanje na brzim vodama - poručuje načelnik Odeljenja za vanredne situacije pri Policijskoj upravi u Novom Pazaru Darko Belić.

Vežba na otvorenom, Foto MUP Srbije

Pored praktičnog rada na terenu, kaže, vatrogasci spasioci su učestvovali i u raznim radionicama i obukama od kojih izdvaja onu sa ekspertima iz Primorsko-goranske županije Hrvatske.

- Od 2020. znatno unapređujemo i preventivni rad, pa smo održali veliki broj predavanja po ovdašnjim osnovnim i srednjim školama, tokom kojih smo jačali svest mladih o ponašanju u vanrednim situacijama. Osim saveta kako da reaguju u slučaju izbijanja vatre, sa učesnicima smo posebno razgovatrali i o tome kako da ne izazovu požar - zaključuje Belić.

Spasavanje na vodama, Foto MUP Srbije

NEOPHODNA JOŠ JEDNA STANICA

IAKO spada među lokalne samouprave u kojima broj stanovnika neprestano raste, Novi Pazar ima samo jednu vatrogasnu stanicu, a ovdašnje ulice su uske i prepune automobila, što otežava intervenisanje.

- Postoje planovi, Gradska uprava je obezbedila i parcelu u blizini Opšte bolnice, pa se nadamo se da će ubrzo tu biti formirana nova stanica, neophodna za brže reagovanje - kaže Darko Belić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!