SRCE VODILO SNEŽANU I ŽELJANU: Na severu Banata za časni krst plivalo se na četiri lokacije (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

19. 01. 2022. u 21:44

NA Bogojavljenje se ove godine na severu Banata za časni krst plivalo na četiri lokacije: na reci Tisi u Novom Kneževcu i Sanadu, na Starom jezeru u Kikindi i na jezeru Strelište u Novim Kozarcima.

СРЦЕ ВОДИЛО СНЕЖАНУ И ЖЕЉАНУ: На северу Баната за часни крст пливало се на четири локације (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Kikinđanka Snežana Milovanov (28) i Novokneževčanka Željana Petrović (20), koja radi u Subotici, postale su junakinje ovog prvaoslavnog običaja jer su iznele krst iz hladne vode. Iako nisu prve doplivale do krsta, pripala im je počast, jer su se tako dogovorili momci koji su bili spremnijiji i brži, ali su njih 23 u Kikindi i 15 u Novom Kneževcu džentlmenski ustupili krst nežnijem polu. Oism Željane u Tisi je plivala još jedna devojka.

- Prvi put sam plivala, ali sa tri srca. Izvanredan je osećaj, voda je ledena, ali je oko srca toplo. Ranije sam trenirala, čak 12 godina kik boks, imala sam i određene uspehe, bila sam vajs šampionka, ali se sada nisam posebno pripremala. Na Krstovdan sam odlučila da plivam i nisam se pokajala. Ponovila bih. Plivala sam samo za sebe. Treba samo srca i vere – rekla je Snežana, zaposlena u Georontološkom centru u Kikindi.

Osim Kikinđana na Starom jezeru su plivala dovjica momaka iz Srbobrana. Plivanje za časni krst u Kikindi, osmu godinu uzastopno organizovali su Ronilački klub "’Orka" i Srpska pravoslavna crkva. Na jezeru Strelište u Novim Kozarcima, kod Kikinde, devetu godinu se plivalo na Bogojavljenje. Od petorice plivača, najspremniji je bio Mane Ćosić (41). Organizatori su bili su Crkvena opština i lokalni Konjički klub "Zelenac". Na oba plivališta sreću plivačima poželeo je gradonačelnik Nikola Lukač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)