URUČENA NAGRADA "DEJAN MEDAKOVIĆ": Laureat dr Žarko Dimić, za monografiju „Karlovačka gimnazija“

Z.Grumić

10. 01. 2022. u 15:58

SEDMICA u kojoj će Novi Sad i zvanično postati Evropska prestonica kulture počela je današnjom svečanošću u Gradskoj kući na kojoj je dr Žarku Dimiću uručena prestižna književna nagrada „Dejan Medaković“ dodeljena za knjigu „Karlovačka gimnazija“, raskošno opremljenu monografiju u izdanju „Data statusa“.

УРУЧЕНА НАГРАДА ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ: Лауреат др Жарко Димић, за монографију „Карловачка гимназија“

Grad Novi Sad

Napominjući da je odluka o nagradi, koju je Izdavačka kuća „Prometej“ ustanovila 2008. godine u čast akademika Dejana Medakovića, za minulu godinu doneta jednoglasno, u konkurenciji deset autora i njihovih dela, predsednik žirija Boško Suvajdžić je istakao da je nagrađena knjiga dostojna priznanja koje nosi ime velikog srpskog erudite koji je, kako je podsetio, bio jedan od čuvenih đaka Karlovačke gimnazije.

- „Monografija „Karlovačka gimnazija“ predstavlja reprezentativan i raskošni etalon istorijskih činjenica, okupljenih pod svodom najstarije srpske gimnazije. To je spomenica kojom se obeležava 230 godina od osnivanja Karlovačke gimnazije. Istorijska studija koja daje presek epoha i istorijskih događaja od 18. do 21. veka – naveo je Suvajdžić i dodao da je to delo i svojevrstan popis duhovne elite, od karlovačkog mitropolita Stevana Stratimirovića pa sve do danas.

Pre nego što je, zajedno sa akademikovim sinom Pavlom Medakovićem i direktorom „Prometeja“ Zoranom Kolundžijom, laureatu uručio nagradu, gradonačelnik Miloš Vučević je istakao i aktuelnost tog svečanog čina.

- Dodelom nagrade „Dejan Medaković“ simbolično i svečano počinje ova prva radna nedelja nakon Božića. A to je i nedelja posebno značajna za Novi Sad jer će naš grad u toku ove sedmice zvanično postati Evropska prestonica kulture.

Vučević je podsetio i na vezu akademika Medakovića sa Novim Sadom istakavši da je porodica iz koje potiče dala mnoge ugledne građane, među kojima je i njegov čukundeda Jovan Kamber koji je bio novosadski gradonačelnik.

Zahvalivši na prestižnom priznanju, dugogodišnji direktor karlovačkog Arhiva SANU, takođe jedan od učenika Karlovačke gimnazije i čuveni hroničar Sremskih Karlovaca dr Žarko Dimić je naglasio da mu dobijena nagrada čini posebnu čast i ogromno zadovoljstvo, jer je Dejan Medaković jedan od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. i početka 21. veka.

- Nagrada „Dejan Medaković“ za mene je kao da sam primio Novelovu nagradu. Dobiti priznanje koje nosi njegovo ime jeste sigurno retka čast i privilegija posebno zato što sam akademika Medakovića poznavao i sa njim sarađivao - rekao je Dimić.

Dejan Medaković (Zagreb,1922– Beograd,2008) bio je srpski istoričar umetnosti, profesor Beogradskog univerziteta i akademik, predsednik SANU. U Matici srpskoj u Novom Sadu rukovodio je programom istraživanja istorije umetnosti, bio je član njenog Saveta. Takođe je uređivao časopis Zbornik za likovne umetnosti u izdanju Matice Srpske, kao prvi magazin u Srba posvećen isključivo istoriji umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BIBLIOTECI IME PO BELOM: Lajkovačka ustanova kulture od juče dobila novi naziv