OSAM DECENIJA OD KRVAVOG JANUARA: Sećanje na najsvirepiji zločin fašista u Banatu (FOTO)

B. G.

09. 01. 2022. u 15:47

TRAGIČNI događaj iz Drugog svetskog rata, poznat kao krvavi januar, kada su fašisti 9. januara 1942. godine počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije i pogubili trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine, obeležen je služenjem pomena i polaganjem venaca ispred spomenika na Žitnom trgu u Zrenjaninu.

ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД КРВАВОГ ЈАНУАРА: Сећање на најсвирепији злочин фашиста у Банату (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

- Bila je to akcija Špilera, šefa nemačke policije u Banatu, zbog ubistva tri nemačka policajca u okolini Dragutiniva, današnjeg Novog Miloševa 25. avgusta 1941.godine - istakao je istoričar Milan Radaković, direktor zrenjaninske Gimnazije, podsećajući na krvavi banatski Božić, kada je za svakog ubijenog nemačkog vojnika streljano po stotinu meštana Velikog Bečkereka, Kikinde, Dragutinova, Banatskog Aranđelova i Mokrina.

Foto: Grad Zrenjanin

Inače spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu delo je autora, zrenjaninakog arhitekte Milorada Berbakova, otkriven je 7. jula 1986. godine povodom 45.godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Foto: Grad Zrenjanin

BONUS VIDEO: KAKO SMO SPASILI HILANDAR - Pukovnik Plemić, zamenik načelnika za vatrogasne spasilačke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati