KOSTI PREDAKA NISU RAZBACANE: Problemi pri građevinskim radovima u porti crkve Svetog Ahilija u Arilju

V. Ilić

28. 12. 2021. u 07:45

NEKOLICINA žitelja Arilja je za sutra u centru ove opštine zakazala protest zbog, kako navode na društvenim mrežama, izgradnje prodavnice i palionice sveća u porti Crkve Svetog Ahilija iz 13. veka.

КОСТИ ПРЕДАКА НИСУ РАЗБАЦАНЕ: Проблеми при грађевинским радовима у порти цркве Светог Ахилија у Ариљу

Foto Privatna arhiva

Tvrde da su prilikom zemljanih radova izvođači iskopali kosti predaka, sahranjivanih na ovom mestu vekovima unazad, te da su ostatke odvezli na drugu lokaciju u Arilju, pa su potpuno nezaštićene.

A sve se "zakuvalo" u avgustu, kada je Republički zavod za zaštitu spomenika završio projekat izgradnje palionice sveća i prodavnice, te odredio lokaciju, a pomenuta bogomolja je - posle 12 godina - dobila sve neophodne dozvole za početak radova po blagoslovu vladike Justina. Od prvog dana, na gradilištu su bili predstavnici Zavoda, kao i arheolozi Narodnog muzeja iz Užica, a pronađene ljudske kosti su - uz pravoslavne običaje i pomen - pohranjene u zajedničku grobnicu, na severnoj strani porte, tamo gde su i ostaci koji su pronađeni prilikom arheoloških ispitivanja i rekonstrukcije hrama. Taj posao je okončan 1996, kada je crkva slavila 700 godina postojanja.

Foto Privatna arhiva

S obzirom na to da je stara zajednička grobnica bila prepuna, crkvene vlasti su odlučile da pored nje sagrade još jednu, koju su ozidali ciglom. Tu su položene sve kosti pronađene tokom priprema za izgradnju palionice i prodavnice sveća.

Foto Privatna arhiva

Ali, prilikom radova teškim mašinama, kada nije bilo moguće sprečiti da se u "kašici" nađu i neke kosti, sva ta zemlja je sklonjena na lokaciju koja takođe pripada crkvi, pa će - po završetku radova - biti vraćena u portu. I, to je ono na šta ukazuju nezadovoljni vernici, ali ovakvo stanje je - kažu - samo privremeno i rešenje je izvesno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju