ČUVARI (NE) ŠTRAJKUJU: Ministarku pravde pozvali da reši problem u Okružnom zatvoru u Smederevu

J. ILIĆ

10. 12. 2021. u 08:25

PREDSTAVNICI ogranka Sindikata radnika u pravosuđu tvrde da i Okružnom zatvoru u Smederevu 14 zaposlenih štrajkuje glađu, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sve to demantuju, a najnovija informacija glasi da će nezadovoljne radnike primiti ministarka pravde, zbog čega su odlučili da "zamrznu" radikalni protest.

ЧУВАРИ (НЕ) ШТРАЈКУЈУ: Министарку правде позвали да реши проблем у Окружном затвору у Смедереву

Protest i posle radnog vremena / Foto N. Živanović

- Zaposleni u Okružnom zatvoru su odbijali da uzimaju hranu zbog problema sa kojima se suočavaju od kad je na čelu ove ustanove Goran Pavlović. Upravnik preti suspenzijama i otkazima, a njegovu samovolju trpe i osuđenici, kojima se ne pruža adekvatna medicinska pomoć, čak se neretko i uskraćuje. Kada god bi ukazali na probleme, stražari su bivali ucenjivani - navodi, u saopštenju predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zvonko Tomašević.

Nezadovoljni radnici Okružnog zatvora u Smederevu su o štrajku obavestili ministarku pravde Maju Popović i direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, iako su isti potez - bezuspešno - povukli i pre šest meseci. U međuvremenu, ne dozvoljava im se da daju izjave za medije, pa su tokom poslednja tri dana - po završetku radnog vremena - organizovali protestna okupljanja ispred zdrade suda u Smederevu...

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, na naše pitanje, odgovaraju da štrajk uopšte ne postoji...

- U okružnom zatvoru u Smederevu nijedan zaposleni ne štrajkuje glađu i stanje u ovoj ustanovi je redovno - navedeno je u pisanom odgovoru, uz napomenu da postoji spisak sa imenima 14 radnika koji su najavili da će prestati sa uzimanjem hrane.

- Među njima su i imena dve osobe koje više ne rade u ovom Zavodu, jer su dobile otkaz zbog teže povrede radne discipline i kršenja Zakona o državnim službenicima i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Na tom spisku se, između ostalog, nalaze i imena pet zaposlenih koji trenutno ne rade. Troje ih je na bolovanju, jedna je na godišnjem odmoru, a jedna na trudničkom odsustvu - saopštavaju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Ipak, kako saznajemo, ministarka pravde je obećala da će - najverovatnije tokom naredne sedmice - razgovarati sa nezadovoljnim radnicima.

STAV

U ODGOVORU Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se precizira da u smederevskom Okružnom zatvoru sve funkcioniše kako treba - "lica lišena slobode odvoze se na zakazana suđenja i na intervencije u medicinske ustanove, pa u tom pogledu nema nikakvih izmena ili odlaganja". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani