"KOLEVKA" JE JEDINA NADA: Roditelji dece sa invaliditetom u Subotici strepe šta će biti sa njima po završetku škole

J. LEMAJIĆ

07. 12. 2021. u 06:21

DOK ulazak u svet odraslih, roditelji zdrave dece proslavljaju na velikim rođendanskim žurkama, očevi i majke dece sa smetnjama u razvoju taj dan dočekuju sa zebnjom i strahom.

КОЛЕВКА ЈЕ ЈЕДИНА НАДА: Родитељи деце са инвалидитетом у Суботици стрепе шта ће бити са њима по завршетку школе

Kapacitet doma je popunjen, Foto J. L.

Iako u Subotici postoji Dnevni boravak za odrasla lica pri Domu "Kolevka", njegov kapacitet je popunjen, te je mnoge roditelje strah šta će biti sa njihovom decom po završetku škole.

- Inkluzija je u našoj zemlji sprovedena samo u vrtićima i školama i kada dete završi školu, roditelji su prepušteni sami sebi. Ne samo da gube pravo na dodatke, već moraju da nađu način da organizuju brigu o detetu, koje često iziskuje celodnevni nadzor - kaže Mirjana Evetović, majka devojčice sa smetnjama u razvoju. - Kada završe srednju školu, naša deca postaju nevidljiva za sistem. I kada imaju brigu u kući, potrebni su im socijalizacija, rad, razni vidovi terapija...

S obzirom na to da Dnevni boravak u Banijskoj ulici radi već decenijama, roditelji mole nadležne da se prošire njegovi kapaciteti i da se napravi tako da on bude održiv. Sa molbom za podršku obratili su se i ministarki Dariji Kisić Tepavčević.

- Tražimo da se tamo napravi neki radni centar, da u njemu rade osobe sa invaliditetom, da u njemu borave dostojanstveno, ako bude mogućnosti i da se organizuje stanovanje uz podršku. Imamo podršku "Kolevke", ali smo svesni da ni oni ne mogu na svoju ruku da donose odluke i zato molimo nadležne da imaju sluha za sve nas - dodaje Mirjana.

- Moja Dijana je centar našeg sveta, cela porodica je usmerena na nju i ima ljubav od svih nas, ali kod mnogih nije tako.

Kako kaže, ima puno samohranih roditelja kojima je najveći strah šta će biti sa decom ako se njima nešto desi.

- Moja ćerka ovde dolazi punih 20 godina i obožava da dolazi. Sa radošću dolazi svaki dan, imaju razne aktivnosti, sad spremaju za novogodišnje praznike, potom sadnice, pa za Uskrs ukrase. I nama roditeljima je drago jer ovde provode kvalitetno vreme i nauče ono što im je bitno za život - ističe Branka Govlja, majka 38-godišnje devojke.

VELIKE POTREBE

U Dnevnom boravku u Banijskoj ulici o 38 osoba sa invaliditetom brine pet stručnih radnika. Nema tačne evidencije kolika je potreba, ali kada se zna da postoje dve škole koje obrazuju decu sa invaliidtetom i da svake godine tu maturira bar njih 50, broj potencijalnih korisnika nije mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade