ZATVOREN ZA SAOBRAĆAJ MOST NA TAMIŠU: Meštani zahtevaju rešenje problema, prelaz u izuzetno lošem stanju

B. Grujić

05. 12. 2021. u 10:50

POSTAVLJANJEM betonske barijere na mostu preko Tamiša, između banatskih sela Orlovat i Tomaševca, zvanično je zatvoren saobraćaj, zbog izuzetno lošeg stanja po pitanju stabilnosti i nosivosti, pa će meštani morati da koriste alternativni put.

ЗАТВОРЕН ЗА САОБРАЋАЈ МОСТ НА ТАМИШУ: Мештани захтевају решење проблема, прелаз у изузетно лошем стању

Foto: Grad Zrenjanin

Most je, kako kažu u javnom preduzeći Putevi Srbije, zvanično  zatvoren od 2020. godine, ali su ljudi prelazili na sopstvenu odgovornost, što nije bilo bezbedno, pa je postavljanje betonske barijere, bilo jedino rešenje. 

IZGRAĐEN 1880. GODINE

Drumsko-železnički most na Tamišu, između Orlovata i Tomaševca, datira iz 1880. godine, a iz bezbednosnih razloga, zatvoren je krajem marta 2020. godine.

- Mora se nešto hitno preduzeti, mi sada do susednog sela, Orlovata, moramo obilaznim putem, a to je više od 40 kilometara - kaže Živko, meštanin Tomaševca, uz napomenu da je problem što alternativni letnji put, koji vodi od Orlovata ka Botošu i Tomaševcu nije adekvatan za korištenje u zimskom periodu.

Dragoljub Savić, predsednik MZ Tomaševac, ističe da su kamioni najviše oštetili most i da bi ukoliko nije moguća izgradnja novog preko Tamiša, specijalna rampa, koja bi omogućavala prolazak samo putničkim vozilima, bila najadekvatnije rešenje.

MEKA ZA FILMADŽIJE

Na mostu preko Tamiša, 2014. godine snimani su kadrovi filma "Camp X" kanadsko-mađarske produkcije, sa tematikom Drugog svetskog rata. 

- Svesni smo činjenice da će još veći problem biti, a to se dešava, ukoliko poraste vodostaj Tamiša i prilaz Tomaševcu, kod brane je poplavljen, pa je neizbežno zatvaranje saobraćaja i na toj lokaciji - kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji u razgovoru sa meštanima oba sela, pokušava da pronađe rešenje za ovaj problem.

Meštani Orlovata, kako sami kažu, do najbliže benzinske pumpe moraju da putuju više od 20 kilometara, umesto četiri, koliko im  je do sada,  preko mosta na Tamišu, bilo potrebno.

- Pričao sam sa meštanima i Tomaševca i Orlovata, rešenje njihovog višedecenijskog problema je brza rekonstrukcija mosta - dodaje gradonačelnik Zrenjanina, uz konstatciju da bi ponovo otvaranje saobraćaja preko mosta kojim saobraćaju i vozovi i automobili, značajno olakšalo svakodnevno funkcionisanje svih ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)