BAGER NIJE STAO NI PRED ARSENOM: Zavrnute slavine šestočlanoj porodici u Ravnom Selu kod Vrbasa

Z. Rajić

30. 11. 2021. u 08:25

SUPRUŽNICIMA Svetozaru Stanaćevu i Nataši Gajić iz Ravnog Sela kod Vrbasa, sa četvoro dece od 4, 10, 12 i 14 godina, ove sedmice je isključena voda, jer su odbili da je plaćaju zbog osam puta većeg sadržaja arsena od dozvoljenog, zbog čega je još 2006. zabranjena za piće i kuvanje.

БАГЕР НИЈЕ СТАО НИ ПРЕД АРСЕНОМ: Заврнуте славине шесточланој породици у Равном Селу код Врбаса

ZAMENA Eko česma nedovoljna za potrebe, Foto M.Z.

Stanaćevi više neće čekati da JKP "Komunalac" dovede obećanu pitku vodu u Ravno, kao i ostala četiri sela u opštini, nego će se vodom snabdevati iz bunara u dvorištu, koji su im sa hidropak-sistemom obezbedili majstori i humani ljudi iz Temerina.

- Iskopčani smo zbog duga od 160.000 dinara, u koji je uračunata i kazna za nezakonito uključenje u vodovodnu mrežu u vreme kad u ovoj kući nismo stanovali, niti znamo kako je to moglo da se desi, jer je kuća tada bila prazna. Majka, brat i ja smo oboleli od štitne žlezde, jedno dete mi je insulinski zavisnik, a drugo ima problema sa nadbubrežnom žlezdom. Sve su to oboljenja koja nauka povezuje s povećanim dozama arsena, i zato nismo plaćali vodu - kaže Nataša.

"Komunalac" je protiv nje pre nepune dve godine podneo prijavu tužilaštvu zbog "širenja panike", jer je na "Fejsbuku" prozvala Savet MZ Ravno Selo "da se izjasni da li je na strani meštana ili trovača". Taj postupak je još u toku, kao i protiv Božidara Caričića iz ovog sela, koji je prijavljen jer je sprečio komunalce da mu "iseku" vodu. Njega je Opštinski sud oslobodio duga za vodu za 2016. zato što je neispravna, a za 2017. je dosuđeno da plati polovinu potraživanja, kao nadoknadu za trošak njene proizvodnje i distribucije. Viši sud u Somboru je to ispravio odlukom da Caričić plati samo desetinu duga!

- Trebalo je i nas da tuže i da platimo toliko, a ne da nam na kuću dolaze bagerom - rekla je Nataša.

"Komunalac": Mora da se plaća

U JKP "Komunalac" napominju da voda, bez obzira na to što ima višak arsena, mora da se plaća, jer može da se koristi za sve druge potrebe osim za piće. Ističu da je voda zbog arsena u selima jeftinija nego u Vrbasu, a na eko-česmama je besplatna. Ravnoselci naglašavaju da su ove česme od privremenog pretvorene u trajno rešenje, a da, s obzirom na potrebe za vodom, ne mogu da zameni kućno snabdevanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna