TRUJU SE IZ SLAVINA 18 GODINA! Prema najnovijem izveštaju instituta "Batut", voda u Temerinu je 100 odsto neispravna

Z. RAJIĆ

25. 11. 2021. u 07:26

NAJNOVIJI izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje da je voda iz vodovoda u Temerinu - 100 odsto neispravna!

ТРУЈУ СЕ ИЗ СЛАВИНА 18 ГОДИНА! Према најновијем извештају института Батут, вода у Темерину је 100 одсто неисправна

Nivo arsena u Sirigu 231 mikrogram, a dozvoljeno 10 / Foto MZ Sirig

Ta voda je još od 2003. godine, rešenjem pokrajinske sanitarne inspekcije, zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog prekomerne koncentracije arsena. Međutim, do danas nije učinjeno ništa da se taj problem reši, pa su žitelji u sva tri naselja u opštini - Temerinu, Sirigu i Bačkom Jarku, nastavili da piju vodu sa arsenom, uprkos tome što su iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji analizira kvalitet temerinske vode, upozorili da je "arsen prepoznat kao element koji može biti uzrok zloćudnih tumora".

- Dozvoljeni nivo arsena u vodi za piće je 10 mikrograma, a u Temerinu iznosi 70, u Bačkom Jarku 107, a u Sirigu čak 231! Iako je voda zvanično nebezbedna, JKP je naplaćuje kao da je potpuno ispravna i odbija da na računima naznači da nije za ljudsku upotrebu - naglašava Milenko Karlica iz "Ekološke inicijative Temerin".

Prema njegovim rečima, upozorenje na računima i objavljivanje rezultata analize vode, koje dva puta mesečno dostavlja Institut za javno zdravlje, doprineli bi da se građani udruže u zahtevu za zdravu vodu, jer je sada, zbog neobaveštenosti, većina nesvesna da se truje iz kućnih slavina. On napominje da bi podaci o štetnosti vode trebalo da budu istaknuti u školama, vrtićima, ugostiteljskim objektima, pekarama, na javnim česmama... Karlica navodi da je lokalna samouprava samo mesec-dva tokom 2004. godine obezbeđivala obavezno alternativno snabdevanje cisternama, koje su se punile zdravstveno ispravnom vodom iz JKP "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu.

Grupa građana se obraćala pokrajinskoj i republičkoj inspekciji, ali odgovora nema godina. Trojica Temerinaca, Milan Drobac, Mile Tomišić i Marko Andrić, pojedinačno su od nadležnih u opštini zatražili pojašnjenja o kvalitetu vode i instrukcije o njenom korišćenju.

- Rezultati analiza vode nalaze se na sajtu Instituta, a mogu se dobiti na uvid i u upravnoj zgradi JKP. Lokalna smouprava ulaže napore da problem snabdevanja vodom reši trajno, ali izgradnja prečistača ili fabrike vode iziskuje finansije koje prevazilaze mogućnosti Opštine - istovetno su odgovorili direktor JKP "Temerin" Željko Džakula i predsednik Opštine Mladen Zec.

POMOĆ OD DOKTORKE GRUJIČIĆ

AKTIVISTI "Ekološke inicijative Temerin" su ovih dana o nevoljama sa pijaćom vodom pisali dr Danici Grujičić, načelnici Centra za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i predsednici humanitarne organizacije "Zdrava Srbija".

- Smatramo da biste, kao nepristrasan i vrhunski stručnjak, svojim jasno iznetim stavom o našem problemu doprineli da se stvari najzad pomere sa mrtve tačke - napisali su borci za zdravu vodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)