MILIONI DINARA ZA RAD: Pokrajina pomaže lokalne socijalno-ekonomske savete

J. L.

18. 11. 2021. u 18:01

PUTEM konkursa za finansiranje ili sufinansiranje programa razvoja i delovanja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, na teritoriji AP Vojvodine, koji realizuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, sredstva je dobilo devet socijalno-ekonomskih saveta.

МИЛИОНИ ДИНАРА ЗА РАД: Покрајина помаже локалне социјално-економске савете

foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Sredstva u ukupnom iznosu od 2,5 miliona dinara, namenjena su za redovan rad lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, njihove programe razvoja i delovanja, odnosno za tekuće poslovanje, kapitalne troškove i podršku u  radnom angažovanju koordinatora, odnosno sekretara saveta, uz stvaranje uslova za radovan rad. Podršku su dobili socijalno-ekonomski saveti Subotice, Stare Pazove, Pančeva, Zrenjanina, Rume, Bačke Palanke, Inđije, Vrbasa i Kikinde.

-Rad Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i saveta u lokalnim samoupravama, Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, podržavaju sa ukupno oko 12 miliona dinara na godišnjem nivou, sa ciljem da se što efikasnije podrži socijalni dijalog – poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za pivredu i turizam. - Dijalog nema alternativu, a sami socijalno-ekonomski savetu jesu institucionalni način rešavanja problema zaposlenih, poslodavaca i sindikata. Ovom podrškom u jedinicama lokalne samouprave, a kroz rad socijalno-ekonomskih saveta, uspostavlja se i ostvaruje delotvoran i kontinuiran socijalni dijalog po pitanjima iz nadležnosti lokalne samouprave, od interesa kako za zaposlene, tako i za i poslodavce.

Rezultat svih inicijativa, dodaje Ivanišević, jeste poboljšanje položaja radnika, a to je politika i Pokrajinske vlade i  Sekretarijata za privredu i turizam.

-Socijalno-ekonomski saveti imaju za cilj da se prava radnika bolje poštuju i da zajedno na jednom mestu mogu da razgovaraju predstavnici lokalnih samouprava, sindikata i poslodavaca. Nastavićemo razgovore o osnivanju novih saveta, jer je to način da se poboljša celokupna privredna klima na teritoriji Vojvodine – poručuje pokrajinski sekretar Ivanišević. - Važno je da pozovemo predstavnike lokalnih samouprava koje nisu osnovale socijalno-ekonomske savete na teritoriji Vojvodine da to i učine. Spremni smo da im pomognemo i finansijski i iskustvom, da ih uputimo i na lokalne samouprave gde saveti dobro posluju, jer je to radno telo mesto na kom zajednički mogu delovati poslodavci, sindikati i svi zainteresovani učesnici u privrednom životu.

Socijalno-ekonomski savet Subotice postoji više od 15 godina, a ovo je drugi put da je dobio pokrajinsku podršku. Putem konkursa dobili su nešto manje od 400 hiljada dinara.

-Sredstva će biti utrošena, kako za organizovanje različitih radionica i tribina, tako i za opremanje prostora u kojem mi radimo i obavljamo našu delatnost – kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za socijalna pitanja. – U prethodnom period organizovali smo radionice na temu dualnog obrazovanja, gde su uključeni i privreda i lokalna samouprava, sindikati… Prepoznati smo kao jedna od lokalnih samouprava gde dualno obrazovanje jako dobro funkcioniše. Organizovali smo I tribinu na temu migracije mladih, jer je Subotica pogranični grad, postoji velika fluktulacija radne snage. Sa takvim aktivnostima ćemo nastaviti i ubuduće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri