PRVI GRČKO-SRPSKI STRIP MOST: Uz pomoć video-linka održana interaktivna radionica stripa

Игор Митић
Igor Mitić

16. 11. 2021. u 15:01

POLAZNICI leskovačke Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ bili su deo radionice u okviru prvog Međunarodnog festivala stripa održanog u Kilikisu. Leskovčani su, uz podršku ovdašnje Osnovne škole „Josif Kostić“, imali direktan video-link sa mladim zaljubljenicima u devetu umetnost iz Grčke.

ПРВИ ГРЧКО-СРПСКИ СТРИП МОСТ: Уз помоћ видео-линка одржана интерактивна радионица стрипа

foto Škola stripa

Tako je ostvarena interaktivna komunikacija među decom koja su, u realnom vremenu, razmenjivala i nastavljala strip kadrove. Polaznici dve škole stripa, u toku dvočasovne obuke, su naizmenično radili po kadar stripa koje su potom, video-linkom, naizmenično slali jedni drugima. U zavisnosti od dobijenog materijala, svaka od ekipa je imala 10 minuta da osmisli i nacrta svoj kadar kao odgovor na onaj koji su dobili.

Reč je o eksperimentalanom pristupu izradi stripa koji je, prema ocenama predavača, dao odlične rezultate.

- Deca su ostvarila veoma uspešnu i kreativnu komunikaciju bez obzira na to što nisu progovorila ni reč na stranom jeziku. Ovaj kulturni most je polaznicima bio toliko inspirativan da su našli način da ga podrže iako je jedna od polaznica iz Grčke, zbog korone, bila vezana za kuću, dok našu Stašu Stanković ni kvar na automobilu, na putu iz Lebana, nije sprečio da stigne na vreme i da učestvuje na radionici – kazao je Marko Stojanović, predavač i strip scenarista.

foto Škola stripa

 

 

 

 

 

Leskovačka škola stripa je ove godine, uprkos pandemiji, uspela da ostvari direktnu saradnju i sa kolegama iz Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Rumunije gde su održavane prezentacije i predavanja, a osvojena su i brojna priznanja.

foto Škola stripa

ZA ČETVRT VEKA 2000 POLAZNIKA

Kroz Leskovačku školu stripa, za 26 godina postojanja, prošlo je oko 2.000 dece. Mnogi od polaznika su danas uspešni strip autori sa internacionalnim karijerima, ali i akademski slikari, grafičari, ilustratori, animatori, dizajneri, restauratori i tatu-majstori. Ova škola organizuje i Balkansku smotru mladih strip autora - najstariju i jednu od najmasovnijih manifestacija posvećenih devetoj umetnosti. Ovogodišnje izdanje je imalo više od 2.800 učesnika iz 80 zemalja sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju