„SRPSKI VERDEN“ KRAJ SAVE: Sećanje na Dan oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu (FOTO)

V.Mitrić

02. 11. 2021. u 22:11

PREDSTAVNICI Vojske, šabačke vlasti, Udruženja potomaka ratnika 1912. do 1920. godine, kao i drugih udruženja, organizacija i pokreta na Spomenik žrtvama u ratovima od 1912. do 1918. godine obeležili su – Dan oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla, uz sećanja na vremena kada je “Mali Pariz” za samo četrnaest dana postao “Srpski Verden” – grad uništenja, stradanja i patnje.

„СРПСКИ ВЕРДЕН“ КРАЈ САВЕ: Сећање на Дан ослобођења Шапца у Првом светском рату (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

“Srpski Verden”, grad stradanja i patnje u Prvom svetskom ratu, konačno oslobođenje dočekao je pre 103 godine, opustošen kako materijalno i duhovno. Od 14.000 stanovnika preživelo je samo njih 7.000.

– Šabac je u Prvom svetskom ratu doživeo ogromne žrtve. Mislim da je Šabac jedan od najstradalnijih gradova u Srbiji. Mi smo u to vreme izgubili otprilike polovinu stanovništva. Najveći praktično pokolj bio je u porti crkve kada su nedužni ljudi zatvoreni u crkvu. Tu su bili tri dana, mučeni, a posle toga su sami iskopali raku na mestu gde je ranije bila Osnovna škola. Tu su, na žalost, svi pobijeni. Iza nas je spomen kosturnica i mi danas odajemo počast njima i svim ostalima koji su se borili za našu slobodu – istakao je dr Dragutin Jovanović.

Foto: V.Mitrić

 

Na stradanje Šapčana u Prvom svetskom ratu stoji monumentalni spomenik žrtvama u ratovima od 1912. do 1918. godine u porti glavnog šabačkog i eparhijskog hrama

– Svojim nasledicima treba da ostavimo tu kulturu, da se i oni sećaju svega onoga što je dovelo do slobode našeg grada. Danas se vode neke druge borbe, drugi ratovi, pre svega ratovi na „političkom“ polju, da dobre ideje, stavovi i ekonomski programi budu prioritet i da omogućimo našim sugrađanima bolji i kvalitetniji život. Svi u tome učestvujemo i ja sam siguran da će naši sugrađani biti zadovoljni sa onim što smo u vremenu u kom smo mi živeli i stvarali ostavili svojim pokolenjima. Zaista, ponosan sam što sto tri godine slobode od Prvog svetskog rata možemo da obeležimo na ovakav način – rekao je gradonačelnik, dr Aleksandar Pajić.

O silini naleta Austro-ugarske vojske, kako je naglašeno, „ najbolje svedoči jedna od najpotresnijih rečenica iz dnevnika Pavla Popovića: “Da vidite Šabac ne biste opraštali”. Arčibald Rajs zapisao je: “Šabac je bio bogata varoš, vesela, trgovačka, čista – danas je to hrpa ruševina”. Nekada Mali Pariz, te 1914. godine, za samo dve sedmice, postao je “Srpski Verden” – grad uništenja, stradanja i patnje.

Grad heroj odlikovan Francuskim ratnim krstom sa palmama, Ordenom Čehoslovačke republike i Karađorđevom zvezdom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!