ZAHVALNI DOKTORKI HATON: Vranjanci na zaboravljaju strahote Velikog rata i heroina u belim mantilima

J. STOJKOVIĆ

30. 10. 2021. u 08:25

OKTOBAR 1918. u Vranju je obeležio dolazak šeste jedinice "Bolnice žena Škotske", koju su uglavnom činile lekarke i medicinske sestre iz Australije i sa Novog Zelanda - one koje su, nesumnjivo, već podnele najveći teret sanitetskih službi tokom borbi na Solunskom frontu.

ЗАХВАЛНИ ДОКТОРКИ ХАТОН: Врањанци на заборављају страхоте Великог рата и хероина у белим мантилима

Čelnici lokalne samouprave i gosti, Foto J. Stojković

Na čelu jedinice "Amerika" bila je dr Izabel Emsli Haton, koja je o svom boravku u gradu pod Pržarom govorila kao "najznačajnijem periodu u ratu, a možda i u čitavom životu".

Vranjanci su, zato, i ove godine odali počast dr Haton i ostalim heroinama koje su lečile ranjene vojnike i lokalno stanovništvo u Velikom ratu.

Foto Novosti

- Obnavljanje rada Bolnice u Vranju je bilo mukotrpan posao jer su okupatori skoro sve medicinske ustanove u Srbiji opljačkali i opustošili, a neke i spalili. Dr Emsli Haton je, iako mlada, sa samo 30 godina, uspela da od stare kasarne oronulih soba, iz pepela podigne bolnicu nalik na one u Britaniji - istakao je gradonačenik dr Slobodan Milenković posle polaganja venaca kraj spomenika "Žene Škotske", postavljenog ispred ovdašnjeg Doma zdravlja.

Podsetio je i na to da je upravo dr Haton zatražila od svoje centrale u Edinburgu da ovde bude formirana trajna bolnica.

- Jedinica "Amerika" je Vranje napustila 16. oktobra 1919, a kompletna bolnica sa opremom, hirurškim instrumentima i laboratorijom je poklonjena ovdašnjim ljudima. Ovo milosrđe je bilo je osnova za stvaranje posleratnog zdravstvenog sistema u našem gradu - naglasio je dr Milenković, dok je dr Saša Đorđević, direktor vranjskog Zdravstvenog centra, istakao da su dr Haton i njene koleginice ovde listom bile volonterke.

Delegacija vranjskog Doma zdravlja, Foto J. Stojković

Počast

VENCE kraj spomenika "Žene Škotske" su položili i predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, opštinska delegacija iz Mladenovca, članovi boračkih organizacija, te čelnici Zdravstvenog centra i Medicinske škole koja u Vranju nosi ime "Dr Izabel Emsli Haton.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)