POGINULO VIŠE OD 1000 VOJNIKA: Danas je 106. godišnjica bitke na Vranjevcu

D.N.

27. 10. 2021. u 08:52

DANAS se navršava 106 godina od okončanja serije borbi u Prvom svetskom ratu, koje je srpska vojska vodila protiv nemačke armije za odbranu Braničeva.

ПОГИНУЛО ВИШЕ ОД 1000 ВОЈНИКА: Данас је 106. годишњица битке на Врањевцу

D.N.

Borbe su se vodile na više lokacija i u njima je poginulo preko hiljadu vojnika 9. puka Dunavske divizije, od kojih je većina bila iz Braničevskog okruga.

Najteža bitka vodila se na brdu Vranjevac, u ataru sela Kula kod Malog Crnića, gde je 2015. godine otkriven spomenik težak 12 tona, koji se sastoji od kupole i krsta visokog osam metara.

Spomenik je podignut i u čast civila stradalih u ratovima od 1912. do 1918. godine, kojih je bilo preko 23.000.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani