ČUĆE SE GRAJA I NA SELU: Uz podršku države, četiri porodice se nedavno skućile u banatskim varošicama

B. Grujić

21. 10. 2021. u 09:10

ČETIRI kuće u Melencima, Belom Blatu, Banatskom Despotovcu i Lazarevu, biće nova adresa porodica koje žele da žive na selu u Banatu.

ЧУЋЕ СЕ ГРАЈА И  НА СЕЛУ: Уз подршку државе, четири породице се недавно скућиле у банатским варошицама

Nova adresa Milana Miškovića, Foto Grad Zrenjanin

U okviruPrograma dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom Ministarstva za brigu o selu, prethodno je kupljeno osam kuća u Perlezu, Belom Blatu, Elemiru i Aradcu.

Ministar Milan Krkobabić,tokom nedavne posete porodici Milana Miškovića u Perlezu koji je novi dom dobio zahvaljujući ovom programu, istakao je ogromno interesovanje za kupovinu kuća na selu u svim delovima Srbije i nameru Vlade Srbije da naredne godine izdvoji još više sredstava.

Miškovići su zahvaljujući bespovratnim sredstvima države kupili kuću sa okućnicom, samo dva kilometra udaljenu od roditeljske kuće i na svojih 15 hektara zemlje nastaviće da se bave poljoprivredom i ratarstvom.

- Kao da sanjam, imam svoju kuću i sa svojom verenicom moći ću da zasnujem porodicu i sa ocem, kao i do sada, nastavim da obrađujem zemlju - kaže Milan Mišković.

Miškovići sa gradonačelnikom i ministrom, Foto Grad Zrenjanin

On kaže da je sa dobijenih 1,2 miliona dinara kupio kuću od 85 kvadrata, pomoćnim objektima i osam ari placa.

-Zrenjanin ima 22 naseljena mesta i bitno je da oživimo selo - kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. - Do pre samo nekoliko godina, Perlez nije bio preterano atraktivan za život, a sada je, imajući u vidu investicije koje dolaze i autoput u blizini, živnuo i znatno je veće interesovanje za kupovinu kuća.

Uredbom Vlade Srbije ove godine, za oživljavanje života na selu, predviđeno je 500 miliona dinara, a po jednoj kući maksimalno je moguće opredeliti 1,2 miliona dinara.

Bespovratna pomoć

PROGRAMOM je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranim roditeljima i mladim poljoprivrednicima do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, širom Srbije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)