STANOVI NIKAD SKUPLJI, A KUĆE NUDE U BESCENJE: Procvat novogradnje u Vranju doveo i do naglog skoka cene kvadratnog metra, sa 650 na 880 evra

J. STOJKOVIĆ

18. 10. 2021. u 11:05

TRENUTNO je u Vranju otvoreno osam gradilišta, a cena kvadrata stana je - uključujući i porez - sa 650 "skočila" na čak 880 evra!

СТАНОВИ НИКАД СКУПЉИ, А КУЋЕ НУДЕ У БЕСЦЕЊЕ: Процват новоградње у Врању довео и до наглог скока цене квадратног метра, са 650 на 880 евра

Foto J. Stojković

Uprkos tome što nikada nije bilo skuplje doći do stambenog prostora, interesovanje je veliko, a preduzimači kažu da stanove prodaju i pre nego što se izlije temelj buduće zgrade. S druge strane, kuće se prodaju u bescenje, pa se tako cena kvadrata kreće od 250 do 350 evra - u zavisnosti od starosti objekta.

Vlasnik "Heroldo nekretnina" i jedan od preduzimača koji zida stambene zgrade, Darko Filipović, kaže da je, u mnoštvu faktora, presudno za porast cene kvadrata, ipak, poskupljenje građevinskog materijala.

Za to je sada potrebno izdvojiti dvostruko veću sumu, ali se na sve to nadovezala i povećana kreditna moć potencijalnih kupaca, pa je interesovanje za kupovinu nekretnina znatno veće nego u prethodom periodu.

- Vranjanci se uglavnom opredeljuju za novogradnju, jer se u prometu kuća često ispostavi da ima problema sa legalizacijom, a gotovo po pravilu postoje i neraščišćeni imovinski odnosi - ističe Filipović.

Darko Filipović, Foto J. Stojković

Jedan od preduzimača koji se dugo bavi ovim poslom pojašnjava da, osim znatno viših cena građevinskog materijala, na poskupljenje kvadrata utiču i novi, povećani iznosi na ime raznih taksa i usluga javnih preduzeća za razne priključke.

Uz utisak da potražnja, ipak, nije značajnije veća nego inače, ovaj sagovornik "Novosti" tvrdi da je za prodaju stanova presudna - lokacija. Skreće pažnju i na činjenicu da mnogi vlasnici kuća rado ustupaju lokacije i nekretnine u zamenu za stanove, što ranije nije bila česta praksa, a on to objašnjava odlaskom mladih ljudi iz grada, pa stariji ne mogu sami da održavaju velike kvadrature i jednostavnije im je da se presele u manje stanove.

Jedna od lokacija u gradu pod Pržarom, Foto J. Stojković

Komšije

SAGOVORNICI bolje upućeni u ovu temu smatraju da Vranje ni po čemu nije izuzetak kada se radi o naglom skoku cena nekretnina. Naprotiv, tvrde da su kvadrati znatno ranije poskupeli u Nišu, pa i u Leskovcu, gde kvadrat u novogradnji dostiže i 1.000 evra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a