"MIA" ZNA SVE ODGOVORE: Somborci dobili virtuelnog asistenta koji odgovora na upite građana o svojim pravima

J. L.

14. 10. 2021. u 05:55

SOMBOR i Šabac su prvi gradovi u našoj zemlji koji su dobili virtuelnog asistenta MIA (Municipal Inteligent Assistant) koji će pružati informacije o najtraženijim administrativnim procedurama i u realnom vremenu, putem "vibera" i gradskih portala, odgovarati na upite građana.

МИА ЗНА СВЕ ОДГОВОРЕ: Сомборци добили виртуелног асистента који одговора на упите грађана о својим правима

Virtuelni asistent u Somboru i Šapcu / Foto Grad Sombor

Somborci sada mogu lakše i brže da saznaju kako da ostvare pravo na dečji dodatak, kao i da se raspitaju o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga i izdavanju uverenja o izmirenim obavezama po osnovu lokalnih javnih prihoda.

- Svedoci smo da se skoro svako od nas u komunikaciji velikim delom služi pametnim telefonima i računarima, a naročito mlađe generacije. Živimo brzim tempom i vreme nam je dragoceno, a savremene tehnologije su nam omogućile da još brže dođemo do najrazličitijih rešenja. Zato nam je drago što i naš grad od sada nudi mogućnost da pomoću aplikacija kojima se služimo, poput "Vibera", može da se na jednostavan i lak način da se dođe do odgovora na određena pitanja iz oblasti rada Gradske uprave - kaže Jelena Velebit, načelnica Gradske uprave u Somboru.

Analiza je pokazala da službenici u Šapcu i Somboru potroše i do 2.400 sati godišnje odgovarajući na upite građana o ovim procedurama, što ih sprečava da se posvete složenijim procesima, koji se još uvek ne mogu digitalizovati.

- MIA zato ima ulogu da s jedne strane rastereti zaposlene, a s druge da građanima pruži još kvalitetniju uslugu. Komunikacija je zasad moguća putem "Vibera" i gradskih portala, a u naredom periodu biće omogućena i razmena informacija putem fejsbukove "Mesindžer" aplikacije - objašnjava Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024