VENCI I CVEĆE NA SPOMEN BISTU BRANKA KRSMANOVIĆA: U rodnom selu heroja obeležen dan njegovog rođenja

Z. RAŠIĆ

04. 10. 2021. u 21:39

NARODNI heroj, učesnik NOB-a i Španskog građanskog rata, Branko Krsmanović, rođen je 3. oktobra 1915. godine u Donjoj Mutnici kod Paraćina, a tamošnja seoska škola nosi njegovo ime.

ВЕНЦИ И ЦВЕЋЕ НА СПОМЕН БИСТУ БРАНКА КРСМАНОВИЋА: У родном селу хероја обележен дан његовог рођења

Foto: Zavičajni muzej

Tim povodom učenici i nastavnici OŠ „Branko Krsmanović“ položili su danas venac i cveće na njegovu spomen-bistu koja se nalazi u dvorištu škole, a učinili su to i predstavnici paraćinskog Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godine, te Zavičajnog muzeja.

Od 2018. godine na inicijativu Miloša Đurđevića iz tog sela ustanovljena je manifestacija „Brankovi dani“, a u njenom sklopu organizovani su različiti sadržaji i ujedno, obeležavanje Dana škole „Branko Krsmanović“ koja je, sa 177 godina postojanja, među najstarijim obrazovnim ustanovama u Srbiji.

U sklopu „Brankovih dana“ u rodnoj kući narodnog heroja, koja je sada spomen-kuća, sutra će biti otvorena izložba „Sportski duh Paraćina“. Kako je najavio direktor Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović, u pitanju je prikaz istorijata sporta u opštini Paraćin počev od sokolskih društava.

Branko Krsmanović je studirao u Beogradu i Pragu, a 1936. godine primljen je u Komunističku partiju Srbije. U Španiju je otišao već naredne godine sa grupom studenata i borio se protiv fašizma u redovima internacionalnih brigada.

U Jugoslaviji je nakon okupacije 1941. učestvovao u formiranju prvih partizanskih odreda, a 8. avgusta je junački poginuo. Ukazom Predsedništva AVNOJ-a 1945. godine proglašen je za narodnog heroja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a