POČAST STADALIM CRVENOARMEJCIMA: Zrenjanin obeležio 77 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

B. GRUJIĆ

03. 10. 2021. u 20:20

PRE 77 godina, tog 2. oktobra grad Zrenjanin oslobođen je od fašističkih okupatorskih sila u Drugom svetskom ratu, a po tradiciji, evociranjem sećanja i polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena antifašističkoj borbi, kao i prigodnom izložbom u Muzeju, obeležen je ovaj dan.

ПОЧАСТ СТАДАЛИМ ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА: Зрењанин обележио 77 година од ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Svečanost su, uz gradske čelnike, uveličali predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i specijalni gost, ataše za kulturu Viktor Soboljkov, jer je u borbama za oslobođenje tadašnjeg Petrovgrada i srednjeg Banata, prvih oktobarskih dana 1944. godine, živote je položilo i 220 pripadnika Crvene armije, koji počivaju u spomen-kosturnici u parku, u naselju Bagljaš.

Inače, Zrenjanin je bio jedno od prvih oslobođenih gradskih naselja severno od Dunava, pre okončanja vojne operacije za oslobođenje Beograda, a zatim i Novog Sada, a u jednom od oružanih sukoba u samom gradu, kod železničke stanice Fabrika, poginula su četiri pripadnika Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije, koji su na tom mestu i sahranjeni, a kasnije preneti u zajedničku grobnicu na Bagljašu.

U okviru obeležavanja 77-godišnjice oslobođenja i njima je odata počast, a nakon polaganja venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu u centru i svim ostalim obnovljenim spomen obeležjima, svi prisutni su posetili Narodni muzej, gde je povodom 2. oktobra upriličena kamerna postavka "Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu", autorke Vladislave Ignjatov višeg kustosa - istoričara Muzeja u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!