ČISTA ZEMLJA U VRANJU: Izbor iz najveće riznice budističke umetnosti na svetu

D. Ristić

19. 09. 2021. u 17:40

U VELIKOJ sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju, u ponedeljak u 14:30 će biti otvorena izložba umetnika iz Kine pod nazivom “Čista zemlja”.

ЧИСТА ЗЕМЉА У ВРАЊУ: Избор из највеће ризнице будистичке уметности на свету

Foto: Promo

Izložbu će otvoriti Radmila Vlatković, muzejski savetnik istoričar umetnosti, direktor Galerije ''Čedomir Krstić'' u Pirotu, Đo In Fong Ivon, umetnica iz Kine i Maja Aleksić, v.d. direktora Narodnog muzeja Vranje.

Postavku čini izbor vernih reprodukcija sa detaljima nekih zidnih slika iz pećina Mogao. Urezane u liticama iznad reke Daćuen, pećine Mogao, jugoistočno od oaze Dunhuang, u današnjoj provinciji Gansu u Kini, čine najveću, najbogatiju i najduže korišćenu riznicu budističke umetnosti na svetu. Vekovima je oaza Dunhuang, blizu koje se Put svile račvao na dva kraka prema zapadu, uživala privilegiju da bude relejna stanica na kojoj se ne trguje samo robom, već i idejama. Očuvane 492 pećine sadrže murale na oko 45.000 kvadratnih metara i više od 2.000 oslikanih skulptura. Pećine Mogao su upisane u listu svetske baštine 1987. godine.

Iizložbu “Čista zemlja” organizuju Galerija ''Čedomir Krstić'' Pirot i Narodni muzej Vranje, zahvaljujući inicijativi i dobronamernosti gospođe Đi In Fong Ivon, umetnice poreklom iz Hong Konga, a zainteresovani je mogu pogledati do 4. oktobra.

BONUS VIDEO:

Družila se sa Hičkokom, a Ričard Barton je tražio da igraju zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!